Pořiďte si domů zeleného mazlíčka. Řasokoule je hitem, zahání totiž stres

Interier 03. září 2020 | 13:49 — Marie Drahá
Zejména v Japonsku, odkud pochází, se stala řasokoule velkým hitem. Rodiče ji tam dětem běžně pořizují coby domácího mazlíčka. Stejně jako zvířata se totiž tato zelená rostlinka ráda pomazlí, ale na rozdíl od jiných ji nemusíte krmit ani venčit. Podle výzkumů navíc zahání stres.
Další 3 fotografie v galerii
Svůj kulatý tvar získává rostlinka válením po hladině / Depositphotos

Řasokoule je druh zelené řasy, která se přirozeně vyskytuje v horských jezerech na různých místech světa. Válením na dně jezera získává kulatý tvar. Protože se živí fotosyntézou, vydrží i desítky let. Roste velmi pomalu a pěstovat se dá také doma v akváriu. Řasokoule je jedna z nejméně náročných pokojových rostlin a starat se o ni zvládne i úplný začátečník. V interiéru navíc působí velmi atraktivně.

V interiéru ji nepřehlédnete

Zeleného mazlíčka můžete pěstovat v akváriu společně s dalšími rybičkami, stejně tak například v zahradním jezírku. Nejlépe se však vyjímá samostatně v průhledné skleněné nádobě s kamínky, kde působí jako zajímavá dekorace. Ke svému životu potřebuje vstřebávat světlo ze všech stran, nejraději má tedy světlé stanoviště, ovšem bez přímého slunce.

Řasokoule miluje studenou vodu a nejlépe se jí daří v měkké vodě. Ideální je pro ni dešťovka nebo kohoutková voda převařená. Vyměnit ji stačí přibližně jednou za deset dní. V horkých dnech je vhodné zchladit řasokouli na chvíli v ledničce nebo jí přihodit do vody kostku ledu. Zelená koule se nedá přelít a bez vody vydrží dokonce několik dní.

Řasokoule působí proti stresu

Aby si řasokoule zachovala svůj hezký kulatý tvar, je nutné ji občas vyválet v dlaních nebo v akváriu pootočit. Nebojte se s ní občas pomazlit a při otáčení ji jemně stlačit. Vytlačíte z ní vzduch a veškeré nečistoty. Podle vědců je zelená koule díky svému tvaru i příjemnému povrchu výbornou antistresovou pomůckou.

Jakmile uvidíte, že řasokoule změní barvu, je něco špatně. Důvodem hnědých skvrn může být teplejší voda v akváriu nebo špatné umístění nádoby. Přesuňte ji dál od topení nebo od okna, slunce totiž může snadno rostlinku popálit. Řasokouli následně dopřejte ozdravnou lázeň, kdy ji properete pod slabým proudem studené vody a vyměníte vodu v akváriu. Během jednoho roku vám vyroste zelená koule přibližně o půl centimetru. Dále čtěte: Objevte kouzlo mini pokojovek. Z každého interiéru udělají výjimečný.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu