Jak zařídit dětský pokoj, aby se v něm školáci mohli co nejlépe soustředit

Interier 17. prosince 2020 | 08:44 — Marie Drahá
Není jednoduché udržet pozornost v místnosti, kde rádi odpočíváme nebo se setkáváme s přáteli. Stejně jako může být pro dospělé náročný home office, bojují doma školáci s on-line hodinami nebo přípravou úkolů. Mnohdy přitom stačí změnit několik maličkostí.
Další 3 fotografie v galerii
Dobré světlo a kvalitní židle by měly být prioritou / Pexels

Rozhodujícím faktorem, který udává pracovní aktivitu v místnosti, je světlo. Vybavili jste dětský pokoj teplou žlutou, aby se v něm cítily co možná nejpříjemněji? Pak ovšem nemůžete čekat, že budou podávat skvělé studijní výsledky. Teplé světlo sice navodí klidnou atmosféru, ale podporuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu, který je nutí odpočívat.

Denní bílá je na učení značka ideál

Minimálně tu část pokoje, kterou využívají děti k učení nebo psaní úkolů, nahraďte denní bílou. Hodnota 3300–6500 Kelvinů má nejblíže k přirozenému světlu, přitom se hodí do místností, kde je třeba se soustředit. Uvítáte jej proto i v pracovně nebo v kuchyni nad pracovní plochou.

Bez kvalitní židle se neobejdou

Každý školák by měl mít v pokoji pracovní stůl a především kvalitní židli. Psaní úkolů u kuchyňského stolu učení nijak nepodpoří a nepohodlná židle už vůbec ne. Židle nebo otočné křeslo pro školáka by mělo mít pevnou konstrukci a vhodně zvolenou hloubku sedadla, která odpovídá věku dítěte. Pokud pořídíte židli, na které se dá jakkoliv vrtět nebo houpat, případně židli o něco větší, můžete si naběhnout.

Na psacím stole musí být pořádek

Co vás nejvíc rozptyluje, když se máte soustředit na vypracování důležitého úkolu? Dřez plný nádobí, oblečení pohozené na křesle anebo stohy papírů všude kolem? U dětí je to podobné. Přestože není možné mít dětský pokoj neustále ťip ťop, především psací stůl by měl být během učení uklizený. Z dosahu musejí všechny věci, které by mohly školáka rozptylovat a které na stůl nepatří. V případě hraček, knih nebo oblečení je nejlepší stanovit věcem pevné místo. Praktické jsou úložné boxy i poličky.

Modrá barva je nejlepší volbou

Na co byste ovšem při vybavování dětského pokoje zapomenout neměli, jsou vhodné barvy. Soustředění nejvíce podporuje modrá. Dobrou volbou tak může být modrá stěna v místech, kde se nachází pracovní stůl, nahradit ji lze také zajímavou tapetou s modrými prvky. Alternativou jsou poličky nebo dekorace ve stejném odstínu. Modrá se dobře kombinuje s bílou, béžovou, červenou, černou, oranžovou i žlutou. Dále čtěte: Vyrobte si vánoční ozdoby se svými dětmi. Originální, krásné a prakticky zadarmo.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu