Prosvětlete tmavé prostory bez oken. Máme pro vás jednoduché řešení

Interier 26. prosince 2020 | 17:53 — Klára Sanders
I v tom nejsvětlejším domě existují tmavé prostory bez oken. Existuje ale řešení, jak i do takových prostor světlo dostat. Světlovod má podobu malého okna a vyřeší váš problém.
Další 2 fotografie v galerii
Světlovod má podobu malého okna / Depositphotos

Tmavé prostory bez oken jsou většinou předsíně, šatny, schodiště, chodby, ale i koupelny. V těchto místnosech se často používá světlo i přes den. Když ale zabudujete do střechy světlovod, přivedete pomocí něj do těchto zákoutí denní světlo. Tím ušetříte i za elektřinu!

K instalaci přizvěte specializovanou firmu

Světlovod se hodí například do nízkopodlažního domu nazvaný bungalov. Jeho střed je totiž odkázaný na umělé osvětlení. Vyplatí se ale i ve starších domech, kde je temné podkroví nebo vstupní hala.

Montáž světlovodu je rychlá, snadná a bezpečná. Nevyžaduje náročný zásah do střechy a nezastaví ani provoz domácnosti. Přesto je potřeba si k realizaci přizvat specializovanou firmu. Je totiž potřeba dbát na vodotěstnost střešního pláště a odborné napojení parotěsné fólie.

Světlovod přivede do tmavých prostor denní světlo

Světlovod přivádí dovnitř denní světlo skrz střechu. Kolik ho bude, závisí na počasí, ročním období, sklonu střechy, ale i na orientaci ke světovým stranám. Více osluněná část je na jih a jihozápad. Záleží ale také na délce tubusu, průměru světlovodu a v jaké výšce je umístěný.

Cesta světla nemusí být přímá, tubus je možné prodloužit koleny až do délky šesti metrů. Snižuje se tím však účinnost. Důležitá je i kvalita tubusu, a to konkrétně její vnitřní zrcadlová plocha. Povrch má mít silně reflexivní vrstvu a musí být dokonale hladký.

Lze zabudovat i LED žárovku

Světlovod má tři na sebe navazující části. Jednou z nich je kopule nebo čtvercový rám, pevný tubus a difuzér, který rozptyluje světlo do místnosti. Některé je možné dát do šikmé střechy, jiný typ je určený pro ploché střechy. Moderní typy v sobě mohou mít zabudovanou i LED žárovku, takže budou svítit i v noci. A pokud se vám osvědčí, můžete je použít třeba i do garáže. Psali jsme také: I z obyčejného lustru jde vytvořit designový kousek, který vám prosvítí domov

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu