Zimní období pokojové rostliny velmi vyčerpává. Pěstitelé návíc v péči často chybují

Interier 12. ledna 2021 | 16:51 — Marie Drahá
Zimní období pokojové rostliny velmi vyčerpává. Právě nyní jsou nejvíce náchylné k napadení nejrůznějšími chorobami a škůdci. Vhodnou péčí lze naštěstí předejít tomu, aby zbytečně chřadly. Poradíme vám, jakou zvolit teplotu, jak si v zimě poradit se zálivkou i osvětlením.
Další 3 fotografie v galerii
Se zálivkou je lepší v zimě šetřit, lepší variantou je rosení / Pexels

Každá rostlinka si žádá speciální přístup i podmínky. Už při jejím výběru myslíme na to, kam květináč postavíme a jaké nároky týkající se pěstování jsme ochotni přijmout. Obecně lze však pokojové rostliny rozdělit do dvou skupin, podle nichž snadno zjistíme, jak moc jsou v zimě náročné na teplo a světlo.

Chladnomilné rostliny tolik světla nepotřebují

Citrusy, fuchsie, kamélie, fíkovník smokvoň, oleandr nebo například myrta se řadí mezi chladnomilné rostliny. Protože pocházejí ze subtropů, dokážou přečkat zimní období i při velmi nízkých teplotách klesajících k nule. V domácích podmínkách jim dopřejte teploty od 4 do 12 °C a v závislosti na tom také intenzitu osvětlení. Platí, že čím jsou nižší teploty, tím méně slunečního svitu rostlinka vyžaduje.

Pěstitelé často chybují v tom, že subtropické rostliny ponechají v místnostech s teplotou kolem 20 °C, aniž by je vystavili dostatečnému množství slunečního svitu. Následkem toho jsou pak křehké výhonky, které v zimě vyraší, ale rostlinku zbytečně vysilují. Ohled je třeba brát také na to, zda se jedná o opadavou rostlinu, která si vystačí s nízkou intenzitou světla, nebo naopak stálozelenou rostlinu, která vyžaduje světlo prakticky nepřetržitě.

Přetopené místnosti kytkám nesvědčí

Teplomilným rostlinám pocházejícím z tropů naopak pokojové teploty zcela vyhovují. Ani v mrazech by ovšem neměly přesáhnout 20 až 22 °C. Nenáročné rostliny typu lopatkovec, difenbachie, zelenec, tchýnin jazyk nebo kapradiny se i v zimním období přizpůsobí slabší intenzitě světla. Skupina kvetoucích rostlin, do které řadíme například oblíbené ibišky, však dostatek světla ke zdárnému růstu potřebuje. Stejně tak kultivary s barevnými či různě tvarovanými listy.

Nejlepším řešením je umístit rostliny náročné na světlo co nejblíže oknu. Je přitom vhodné vyhnout se tmavým závěsům či žaluziím a dbát na to, aby okno nepokrývala silná vrstva prachu, který světlo zbytečně pohlcuje. Spíš než na okenním parapetu, kde jsou vystaveny současně teplému vzduchu z radiátorů, se bude rostlinkám dařit na vyšší podložce kousek od okna, kde nebudou tolik trpět. Pokojové rostliny lze také přisvětlovat pomocí speciálních zářivek, které plně nahradí denní světlo.

V zimě spíš rosit než zalévat

Nadměrné zálivce se v zimním období raději vyhneme. Rostlinkám by totiž začaly snadno uhnívat kořeny, což by znamenalo jejich zánik. Častým problémem je naopak suchý vzduch v domácnostech, který se snažíme i kvůli rostlinkám zvlhčit. Většina rostlin totiž vyžaduje vzdušnou vlhkost alespoň 60 %. Řešením mohou být odpařovací misky a také časté rosení rostlin. Dále čtěte: Pěstujte si doma v květináči rýmovník. V boji proti virózám je jedinečný.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu