Při zařizování čtecího koutku myslete na správný výběr barev i osvětlení

Interier 14. dubna 2021 | 16:35 — Marie Drahá
Utíkáte rádi do světa fantazie? Nedokážete si představit den bez knihy? Pak se jistě doma neobejdete bez čtecího koutku. Pokud v něm trávíte hodně času, měl by splňovat ta nejpřísnější kritéria týkající se pohodlí i bezpečí.
Další 4 fotografie v galerii
Komfort je při relaxaci zcela zásadní / Depositphotos

Ne nadarmo se doporučuje umístit čtecí koutek poblíž okna. Denní světlo se postará o to, abychom na listy dobře viděli a šetřili energii i své oči na večer. Současně musí být stranou veškerého dění. Na místě, kde si můžete udělat soukromou půlhodinku jen sami pro sebe. V menším bytě jej lze situovat například do ložnice.

Výběr nábytku

Čtecí koutek lze zařídit i na jednom metru čtverečním. Důležité však je pohodlně se v něm uvelebit. Někomu je příjemný ušák, další vsadí raději na designové nebo houpací křeslo. Číst se ale dá také v houpací síti nebo na kanapi. Když mini gauč obložíte polštářky, může se stát přirozenou součástí jakéhokoliv prostoru.

Vytvořit si čtecí koutek poblíž knihovny je nanejvýš praktické. Věnovat knihám celou stěnu si přesto nemůže dovolit každý. Často však potěší i menší regál nebo polička. Existují dokonce knihovny, které mají čtecí koutek přímo řešený v rámci jednoho kusu nábytku.

Nemáte v bytě místo na další stolek, který by sloužil na odkládání rozečtené knihy, hrníčku s kávou nebo sklenky s vínem? Jako odkládací plocha skvěle poslouží také parapet, jakákoliv skříňka nebo komoda. Výběr nábytku by měl vždy odpovídat ostatnímu vybavení vašeho bytu.

Ideální barvy

Čtecí koutek by neměl příliš hýřit barvami. Jedná se o relaxační zónu, kde je třeba využít uklidňující tóny v odstínech modré či bílé. Ale ani tmavé barvy nejsou zakázané. Večerní siestě totiž dodají patřičné tajemno.

Nejlepší světlo

Ať už se rozhodnete pro stojací lampu nebo klips, který lze upevnit k čelu postele, myslete vždy na to, abyste si při čtení nekazili oči. Nejvíce jim vadí příliš intenzivní osvětlení. Do čtecího koutku proto bohatě postačí žárovka s intenzitou 300 lumenů s odstínem teplé bílé. Dobrou investicí může být lampa, která disponuje přepínačem intenzity světla. Dále čtěte: Praktické tipy, jak vybrat lampičku na čtení, k práci nebo dětského pokoje.

Rozhodující detaily

Nezapomínejte ani na hřejivé doplňky. Čtecí koutek nesmí postrádat polštářky a deku, do které se můžete během siesty zabalit a příjemně relaxovat. Někomu udělá radost vonná svíčka, dalšímu záplava pokojových rostlin.

Netradiční čtecí koutek

Nastupující teplé počasí láká ke čtení venku. Během letní sezony si zkuste zřídit čtecí koutek na balkoně, na terase, lavičce pod stromy nebo v houpací síti. Na čerstvém vzduchu se relaxuje zase o něco líp.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu