Miniskleník. Originální a plně funkční dekorace, kterou nepřehlédnete

Interier 19. června 2021 | 08:18 — Marie Drahá
Na první pohled vypadá jako skleněná krabice. Připomínat může ptačí klec nebo dokonce domeček pro panenky. Využití má však úplně jiné. Pokojový miniskleník je ideálním místem pro rostlinky, které vyžadují teplejší a vlhčí mikroklima. V interiéru zaujme na první pohled.
Další 3 fotografie v galerii
Interiérový miniskleník může mít mnoho podob / Depositphotos

Miniskleníky mohou vypadat různě. Jsou jednoduché, moderní, romanticky zdobné, s osvětlením i na dálkové ovládání. Zatímco některé se vejdou na parapet, jiné můžete postavit na stůl nebo pověsit na stěnu. Krom toho, že jsou v místnosti krásnou dekorací, nabízejí celou řadu výhod.

Pro sazenice i exotické rostliny

Dají se využít pro naklíčení semínek, předpěstování nejrůznějších sazenic, sázení bylinek i pěstování exotických rostlin. Uzavřený prostor totiž nabízí vyšší teplotu i větší vlhkost vzduchu, než je uvnitř domu. Dovnitř miniskleníku můžete vložit květináč s rostlinkou, nebo si pomocí hlíny, kamínků, mechu a semínek vytvořit svůj vlastní lesní ekosystém.

Většina miniskleníků má vyjímatelnou výplň z průhledného materiálu. Může to být sklo, anebo plast. K rostlinkám se tím pádem dostane potřebné světlo, pomocí otevírací střechy či okénka se pak dají zalévat. Pokojový miniskleník najde uplatnění v interiéru, ale také na balkoně či na terase.

Miniskleník vyrobený podomácku

Pokud se vám nechce investovat do designového miniskleníku, můžete si jej vyrobit sami. Bohatě postačí jakákoliv menší starší skleněná vitrína, pro kterou najdete nové využití. Miniskleník se dá však vytvořit také ze starších vyřazených oken nebo velké zavařovací sklenice. Stačí ji otočit dnem vzhůru a rostlinky nezapomenout pravidelně zalévat. Dále čtěte: Kokedamy. Netradiční a jednoduchý způsob, jak oživit interiér zelení.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu