Časté a mnohdy zbytečné zlozvyky, kterým se vyhnout, pokud nechcete mít doma jako v sauně

Interier 22. června 2021 | 14:16 — Marie Drahá
Schovat se před vedrem, když venkovní teploty přesahují třicítky, může být někdy nadlidský úkol. Teplotu v domácnosti spolehlivě sníží pouze klimatizace. Pokud se vám do ní investovat nechce, ale chcete mít doma o poznání příjemněji, zkuste se zbavit několika zlozvyků.
Další 3 fotografie v galerii
Ventilátor je jedním z cenově dostupných řešení / Depositphotos

Řada lidí se klimatizaci záměrně vyhýbá. Zejména v létě bývá častou příčinou nepříjemných nachlazení. Vzduch lze v bytě naštěstí ochladit také pomocí ventilátorů. Zvolit můžete stolní, stojanový nebo třeba stropní, který má nejlepší účinky. Následujícím nešvarům se však rozhodně raději vyhněte.

Větrání během dne

Máte doma nesnesitelně, tak vás nenapadne nic jiného, než pootvírat všechna okna a dveře a pořádně vyvětrat? V letních parnech naženete do interiéru maximálně těžký horký vzduch, kterého se jen tak nezbavíte. Podobného efektu dosáhnete, pokud necháte dlouhé hodiny okna otevřená na ventilačku. V letním období je nutné větrat jednorázově na pár minut nebo v okamžiku, kdy zajde slunce. Byt nejlépe ochladíte v noci, kdy necháte okna či balkonové dveře pootevřené a opatříte je sítěmi proti hmyzu.

Přísun denního světla

Vytahujete přes den žaluzie a odtahujete závěsy, aby vám do bytu proudilo co nejvíce přirozeného světla? V létě to může být i na škodu. Společně se slunečními paprsky do vašeho obydlí proudí i teplý vzduch. Nejvíce se jej dostane dovnitř právě přes prosklenné tabule. Rolety či žaluzie mají v tomto období své opodstatnění. Nejúčinnější je před slunečním svitem venkovní stínění či zatemňovací závěsy, které je možné ve vedrech ještě namočit. Odpařovaná voda ochladí vzduch v interiéru.

Spotřebiče v pohotovosti

K televizi nebo k počítači před vedrem rozhodně neutečete. Protože se zahřívají a vydávají teplo do okolí, je lepší se jim v parných dnech rozhodně vyhnout. Velké množství tepla dokáže vyprodukovat také žehlička, pochopitelně trouba či sporák. Řešením může být, dopřát si místo klasické české kuchyně chutný letní salát a další studená jídla, která vás příjemně osvěží.

Gruntování s teplou vodou

Vzpomínáte si na doporučení, že příliš teplá voda v zimě na okna rozhodně nepatří? V létě je to podobné. Pokud se chystáte mýt podlahu, zkuste ji tentokrát umýt studenou vodou. Interiér se díky tomu celkově ochladí a vzduch zvlhčí. Pomůže také namočené prostěradlo pověšené před oknem nebo záclony pokropené rozprašovačem. Dále čtěte: Šest způsobů, jak si doma připravit chutnou kávu bez použití kávovaru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu