Zbavte se plísně na zdech jednou provždy

Interier 28. července 2021 | 09:52 — Zuzana Procházková
Stačí jen velmi málo, aby se vám v domácnosti na zdech objevila plíseň. Nejenže plísně nehezky vypadají, jsou taky zdraví nebezpečné. Jakmile je tedy objevíte, na nic nečekejte, nebo se vám rychle rozšíří. Ukážeme vám, jak s nimi zatočit.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud se vám plíseň v domě už objevila, je potřeba ihned zasáhnout / Depositphotos

Plísně se můžou objevit kdekoli a kdykoliv. Stačí jim pouze 10 % vlhkosti v bytě a už jsou vytvořené vhodné podmínky pro jejich růst. Plísně jsou zákeřné ze dvou hlavních důvodů. Jednak silně poškozují povrch materiálu, a dále jsou zdraví nebezpečné. Tím, že jejich miniaturní spory (výtrusy) poletují všude v místnosti, působí plísně alergikům značné zdravotní problémy.

Kde se plísně nejčastěji vyskytují

I když jste doposud doma žádnou plíseň nikde neobjevili, na pravidelné kontroly nezanevřete. Zaměřte se zejména na několik míst, někdy skrytých, kde si plísně přímo libují.

  • Místa, kde jsou podchlazené dutiny nebo tepelné mosty.
  • Místa s porézním podkladem, tj. například pod keramickými kachličkami v koupelně.
  • Dole za toaletou mezi kachličkami.
  • Pod textilními rohožkami či podložkami v koupelně a na záchodě.
  • Dřevěné prvky a podlahy v domě.
  • Místa, o kterých víte, že se tam drží vlhko.

Jak plísně efektivně odstranit

Pokud se vám plíseň v domě už objevila, je potřeba ihned zasáhnout. Plísně mají totiž tendenci velmi rychle se rozšiřovat. Místa, která jsou napadaná plísní, je potřeba nejdříve důkladně vydezinfikovat speciálním nátěrem či postřikem s fungicidním účinkem. Aplikovaný dezinfekční přípravek se nechá zhruba 20 minut působit a poté se ošetřené místo omyje vodou, případně nechá zcela zaschnout.

Po celou dobu tohoto procesu byste měli mít minimálně ochranné rukavice a roušku. Stejně tak je potřeba důkladně vyvětrat, klidně i na pár hodin. Alespoň budete mít jistotu, že je ošetřené místo stoprocentně suché.

V případě, že budete muset odstraňovat plíseň mechanicky, tedy seškrabávat, je nutné se dostat do co největší možné hloubky, kde se nachází podhoubí plísní. V opačném případě vám plíseň znovu velmi rychle naroste. Po seškrábání místa důkladně ošetřete dezinfekčním prostředkem, který nechte působit.

Základní prevence proti plísním

V dnešní době se během staveb či rekonstrukcí, které probíhají ve velmi vlhkém prostředí, používají speciální protiplísňové přípravky. Ty se přidávají přímo do zdicí malty, omítky nebo do spárovacích hmot.

Nejdůležitější prevencí je však větrání a dostatečné vytápění. Pokud i tak doma evidujete zvýšenou vlhkost, je na místě zainvestovat do odvlhčovačů vzduchu. Dále čtěte: Zbavte se otravných octomilek jednou provždy. Díky třem osvědčeným trikům to půjde snadno.

Zdroj: tipio.cz, napovime.cz, bydlimekvalitne.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu