Ekologický výrobek roku. Květináče vyrobené z odpadního plastu, které pomáhají čistit planetu

Interier 26. září 2021 | 15:40 — Kateřina Kofroňová
Letošním vítězem květinové show RHS Chelsea ve Velké Británii se nemohl stát lepší produkt. V celém světě se řeší klimatická krize, která se týká nás všech a budoucnosti našich dětí. Co jiného by mělo vyhrát výrobek roku než právě udržitelný produkt, který je vyroben z odpadu.
Díky květináči vyrobeného z odpadního plastu se i vy můžete podílet na čištění planety / Depositphotos

Květináče vyrobené z odpadních materiálů, především tedy plastu vytaženého z oceánu, řeší hned několik problémů najednou. Zaprvé vytváří udržitelný produkt, jehož výroba nijak nezatěžuje životní prostředí a pomáhá přírodě zbavit se odpadu.

Recyklované květináče jsou vyrobeny hlavně z rybářských sítí, které zanechávají lodě v našich oceánech, a také z plastových květináčů na jedno použití, které se používají k prodeji výsadbových rostlin. Řeší tak problém s odpady, ale zachraňují i životy zvířat, kterým plasty velice často přinášejí útrapnou smrt.

Zachraňují životy a čistí přírodu

V našich oceánech je obrovské množství plastu, které pochází hlavně od obrovských komerčních lodí, které se zabývají lovem ryb. Nemají ovšem problém vyhodit sítě na dno oceánu, což je pro mnoho zvířat ve vodě žijících devastující. Recyklované květináče, které vyhrály výrobek roku 2021, problém pomáhají řešit a zbavují mořské dno tohoto nechtěného odpadu.

Plně recyklovatelné

Takzvané oceánské květináče jsou na rozdíl od většiny plastových květináčů používaných v zahradních centrech plně recyklovatelné, nebo je lze znovu použít. Díky hezké tyrkysové barvě si výrobci myslí, že je lidé budou chtít znovu a znovu používat, jelikož vypadají mnohem lépe než obyčejné černé či oranžové nádoby, které jsou obvykle po přesazení rostliny vyhazovány.

Druhé místo

Na druhé příčce se v soutěži o nejlepší udržitelný produkt tohoto roku umístil inovativní kompost vyrobený z ovčí vlny a kostivalu, který neobsahuje rašelinu a není potřeba rostlinu po celý rok nijak přihnojovat. Obsah vlny navíc zajišťuje přirozené zadržování vody, což znamená, že je potřeba mnohem méně zálivky než u jiných kompostů.

Třetí příčka

Na třetím místě se umístil rovněž výrobek z odpadních plastů, které byly vyloveny ze dna oceánů. Předpokládá se, že bude velmi oblíbený mezi těmi, kteří rádi vysedávají na své zahrádce, jelikož se jedná o udržitelný zahradní nábytek. Nejlepší zahradní nábytek musí být odolný a dobře vypadající. Křeslo, které se umístilo na třetím místě, je kombinací obojího. Psali jsme také: Levný, ekologický a nápaditý. Takový může být nábytek z letáků a novin.

Zdroj: idealhome.co.uk, dalefootcomposts.co.uk.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu