Chytře zvolená dlažba dokáže malou koupelnu opticky výrazně zvětšit

Koupelna 15. listopadu 2020 | 10:49 — Helena Malá
Chystáte se zařizovat malou koupelnu a přemýšlíte, jak jí opticky dodat pár centimetrů navíc? Někdy stačí relativně maličkost, třeba zvolit správnou dlažbu. I ta totiž může koupelnu o pár centiimetrů "zvětšit".
Další 3 fotografie v galerii
I malá koupelna může působit prostornějším dojmem / Depositphotos

Menší prostor zpravidla vyžaduje nějaké důmyslné řešení. Jedním takovým je zvolit do malé koupelny velkoformátovou dlažbu nebo obklad. Je až k nevíře, jak vzdušně pak i maličká mítnost působí. A je jedno, jaký zvolíte dekor, zda vzhled mramoru, kamene či kovu. Všechny na velkoformátových obkladech vyniknou lépe než na malých dlaždicích.

Co mluví pro velkoformátovou dlažbu

Obecně se dá říct, že existují přinejmenším tři pádné důvody, proč se velkoformátové obklady a dlažby hodí do malých koupelen.

Velký rozměr opticky zvětšuje

Sice to na první pohled může působit jako paradox. Ale právě velkoformátové keramické obklady a dlažby jsou do malých koupelen mnohem lepší volbou než malé dlaždičky. Ty malou koupelnu mnohdy vizuálně rozdělí na malé části, což ještě více upozorní na její rozměry. Kdežto obklady a dlažby velkých formátů koupelnu opticky sjednotí a vytvoří z ní jeden harmonický celek.

Méně spár se lépe udržuje

Samozřejmě velký formát sám o sobě značí menší počet spár v koupelně. Naprostá většina velkoformátových obkladů a dlažeb se vyrábí v rektifikovaném provedení, což znamená, že obklady a dlažby lze pokládat jen s minimální spárou. Méně spár znamená, nejen v malé koupelně, i méně míst, ve kterých by se mohly usazovat bakterie a nečistoty.

Velký rozměr působí luxusně

I malá koupelna může díky velkoformátovým obkladům a dlažbám působit luxusním dojmem. Je to dáno tím, že na velkém rozměru mnohem víc vynikne konkrétní design obkladů a dlažeb než na malých kachličkách – ať už ve vzhledu kamene, dřeva, kovu či betonu. Pomocí digitální technologie dokáží výrobci velkoformátovým obkladům a dlažbám vtisknout dokonalou podobu přírodních materiálů, která svou krásou mnohdy předčí svoji přírodní předlohu.

Nehodí se jen do koupelny

Velkoformátové obklady a dlažby vyniknou nejen v malých koupelnách, ale také obývácích či vstupních halách. Mohou mít různé rozměry, odstíny, provedení povrchu a být v lesku či matu.

Za velkoformátové obklady se považují ty s rozměrem od 60 x 60 cm, klidně si ale můžete pořídit i větší, třeba 320 x 150 cm. Můžete zvolit i dlažbu, jejíž alespoň jeden rozměr bude patřit k tomu velkoformátovému. Vhodné jsou obklady o velikosti 30 x 60 cm, 20 x 120 cm, 30 x 120 cm apod. U nich se vyvarujete velkého prořezu a získáte minimální počet spár. To prostor opticky zvětší a na pohled bude působit uhlazeně a čistě. O radách, které se vám hodí při pokládce dlažby v koupelně, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu