Sprchový kout může i po letech vypadat jako nový. Každý materiál se ale musí udržovat jinak

Koupelna 25. ledna 2021 | 18:11 — Helena Malá
Sprchový kout může i po mnoha letech provozu působit jako nový. Je však třeba o něj pravidelně pečovat. Každý výrobce používá jiné materiály a jiné technologie, což vyžaduje individuální přístup k údržbě.
Další 3 fotografie v galerii
Sprchový kout je třeba pravidelně čistit, prodloužíte mu tím životnost / Depositphotos

Dříve byl kumšt udržet sprchový kout v čistotě, dnes už prakticky všichni výrobci dodávají skla s úpravou proti usazování vodního kamene. Přesto není sklo samočisticí a musíte se o něj starat. Z pohledu každodenní údržby je vhodné po každém sprchování setřít sklo stěrkou. 

Každý výrobce sprchových koutů má osvědčený způsob a většinou i prostředek na čistění jimi vyráběného koutu. Co výrobce, to jiný materiál a technologie, je nutné se proto řídit jejich návody.

Profily, madla, panty a příslušenství mají zpravidla upravený povrch jako například chromovaná mosaz nebo eloxovaný hliník. Abyste mohli mít radost z hezkého povrchu i u těchto doplňků, je třeba při jejich čištění dodržovat určitá pravidla:

Chromované povrchy

Pro pravidelnou údržbu stačí je čistit vodou s mýdlem a měkkým hadříkem. Pro odstranění vápenitých usazenin doporučují odborníci použít běžně dostupné sanitární čističe na bázi kyseliny citronové. Po čištění je třeba plochy vždy důkladně opláchnout čistou vodou a osušit suchým hadříkem.

Čemu se vyhnout

Některé čističe koupelen obsahují účinné látky, které mohou způsobit nevratné škody na ošetřovaných površích. K těmto účinným látkám patří:

  • kyselina octová (označovaná také jako kyselina ethanová nebo Acidum aceticum)
  • kyselina solná (kyselina chlorovodíková, Acidum hydrochloricum)
  • kyselina mravenčí (kyselina methanová, kyselina karboxylová, Acidum formicum)
  • chlornan sodný (chlorové bělidlo, SAVO)
  • kyselina fosforečná (E 338)

Používat čističe, které obsahují tyto látky, bývá ošemetné. Poškozují povrchy a mohou rychle vést k viditelnému poškození. Je třeba se také vyhnout míchání různých čističů, protože reakcí jejich účinných látek mohou vznikat zdraví nebezpečné výpary.

Pro čištění použijte nejlépe hadřík neuvolňující vlákna. Naopak výrobci doporučuji utěrky z mikrovlákna. Naopak mycí houby s drsným povrchem a hrubé hadříky jsou na čištění citlivých ploch zcela nevhodné. Jak v koupeně položit dlažbu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu