Dejte starší kosmetice druhou šanci. V domácnosti udělá ještě velkou službu

Koupelna 20. února 2021 | 10:15 — Marie Drahá
Kelímky a lahvičky čekající na to, až je někdo otevře. Níkdy je nepoužijeme, přesto je nám líto je vyhodit. Nakonec ale stejně skončí na dně koše. Úplně zbytečně. I starší kosmetika může ještě v domácnosti dobře posloužit. Dá se použít při úklidu, praní nebo drobných nehodách s oblečením.
Další 4 fotografie v galerii
Kosmetický olej se osvědčil také na čištění nerezových povrchů / Pixabay

Prošlá kosmetika se objeví čas od času v každé koupelně. Obyčejně stojí vedle pozorností od známých, kteří nemají tušení, že už roky používáme jiné přípravky a k těm původním se vrátit rozhodně nehodláme. Naštěstí existuje řada možností, jak dát krémům, lakům i pleťovým vodám druhou šanci.

Alkohol na čištění povrchů, olej na boty

Pleťové vody a tonika často obsahují alkohol, tudíž je možné využít je jako dezinfekční prostředek. Naneste je na vatový tamponek a vyčistěte s nimi mobil nebo například klávesnici od počítače, která se bakteriemi jenom hemží.

Dobrou službu vám prokážou také starší krémy nebo kosmetické oleje. Namísto pleti je využijte při úklidu. Vyleštěte s nimi boty, povrchy z nerezu, nábytek i kožené materiály. Dokážou vytvořit ochranný film, který odolá prachu i vzniku šmouh.

Šampon místo prášku na ruční praní

Dostali jste jako dárek šampon, který vašim vlasům příliš nesvědčí? Dříve, než se jej zbavíte, zkuste využít šampon na ruční praní. Hodí se na vyprání spodního prádla, oděvů z jemné látky nebo třeba propoceného límečku od košile.

Občas se stane, že se zlomí balzám na rty nebo se jich sejde v domácnosti několik. Co s ním? Nechte si ho v kabelce. Hodí se, když se zasekne zip na bundě nebo na halence. Stačí s ním promazat jezdec a měl by povolit. Vyrazili jste si ven v nových botách? Nezapomeňte si předtím potřít kritická místa balzámem. Změkčí kůži a vy se vrátíte zpátky domů bez puchýřů.

Lak na nehty ochrání bižuterii i nábytek

Většina žen zná ten trik, jak zastavit oko na silonce. Stačí trocha laku na nehty a v okamžiku, kdy spěcháte, je problém bezpečně zažehnán. Umí toho však daleko víc. Průhledný lak na nehty dokonale zatmelí škrábance na nábytku, dokáže dokonce udržet na místě drobné šroubky na brýlích, které se rády ztrácejí. Krom toho ochrání vaši bižuterii, která se po natření lakem bude znovu blýskat jako nová.

Odlakovač na nehty využijete tehdy, kdy vám na prstech ulpí zbytky lepidla. Protože působí jako rozpouštědlo, stačí jej nanést na ruce, chvíli počkat a poté důkladně omýt mýdlovou vodou. Přípravky s obsahem acetonu se rovněž hodí na likvidaci skvrn na porcelánu nebo na dlaždicích.

Vlasový fixátor odstraní skvrny na oblečení

Lak na vlasy je v domácnosti univerzální pomocník. Pomůže při nehodě se silonkami nebo tehdy, kdy se vám sukně kvůli statické elektřině nepříjemně lepí na punčocháče. V okamžiku, kdy nemůžete najít váleček, poslouží na odstraňování chlupů z oděvů. Stačí lak nastříkat na ručník a poté přiložit na oděv. Oblečení bude čisté.

Špatně odstranitelné skvrny od propisky nebo nedejbože od rtěnky? I s tím si lak na vlasy hravě poradí. Nechte jej na tkanině chvíli působit, poté setřete a následně vyperte. Poslední tip využijete aktuálně snad nejčastěji. Lak na vlasy dokáže ochránit v zimě i před uklouznutím. Podrážku nových bot si zkuste před procházkou pořádně přelakovat, budete příjemně překvapeni. Dále čtěte: Ubrousky do sušičky prádlo krásně provoní. Domácí jsou ekologické a levnější.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu