Ubrousky do sušičky prádlo krásně provoní. Domácí jsou ekologické a levnější

Tipy a inspirace 15. února 2021 | 14:05 — Marie Drahá
Přestali jste už před lety používat aviváž, ale stýská se vám po vůni čerstvě vypraného prádla? Přestože ji výrobci sušiček vysloveně nedoporučují, existuje řešení, jak zachovat příjemnou vůni na oblečení i po sušení. Voňavé ubrousky do sušičky se dají koupit v každé drogerii, ale vyrobit si je můžete i doma.
Další 3 fotografie v galerii
Vůně pracího prášku se během sušení často vytratí / Depositphotos

Zbytky aviváže mohou podle výrobců sušiček spotřebič postupně zanášet, a výrazně tak zkracovat jeho životnost. Prací prášek není však tolik aromatický jako aviváž a jeho vůně se během sušení často vytratí. Jediným řešením, jak si provonět prádlo, jsou tedy vůně speciálně pořízené do sušičky.

Vonné ubrousky prádlo provoní a zbaví statické elektřiny. Každý ubrousek lze však použít pouze jednou, což není ani levné, ani ekologické. Jednoduchou alternativou je vyrobit si ubrousky své vlastní. Dají se používat opakovaně, navíc si můžete sami zvolit vůni, která je vám nejpříjemnější.

Potřebujete

  • zbytky staršího prostěradla nebo povlečení (jakékoliv bavlněné látky)
  • vinný ocet
  • esenciální olej
  • několik snítků vřesu
  • skleněnou dózu

Postup

Látku nastříhejte na čtverečky o velikosti 10 x 10 cm a zapošijte, aby se nepáraly. Snítky vřesu zalijte vinným octem a nechte je celou noc louhovat. Na druhý den přeceďte a k roztoku přidejte pár kapek libovolného vonného oleje. Počítejte přibližně deset kapek na jeden decilitr octa. Směs přelijte do skleněné nádoby, která jde uzavřít. Důkladně ji promíchejte a vložte do ní nastříhané kousky látky. Nechte je pořádně nasáknout a postupně používejte. Na jednu várku prádla stačí vždy jeden ubrousek, který spolu s prádlem vhodíte do bubnu sušičky. Poté, co všechny ubrousky vypotřebujete, je můžete znovu vložit do dózy a nechat nasáknout voňavým roztokem. Dále čtěte: Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše a mít perfektně svěží a voňavou domácnost.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu