Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše a mít perfektně svěží a voňavou domácnost

Tipy a inspirace 06. února 2021 | 11:17 — Marie Drahá
Chcete mít krásnou a svěží domácnost, přesto celý dojem kazí zavánějící odpadkový koš? I když jste důslední, občas se stane, že některý kousek zapadne mimo sáček nebo na jeho dno vyteče šťáva ze zbytků ovoce. Jak z toho ven? Naštěstí existují možnosti, jak zápachu předejít.
Další 4 fotografie v galerii
Kvalitním tříděním odpadu zápachu částečně předejdeme / Depositphotos

Nepříjemný zápach z koše omezíme na minumum už jen tím, že od sebe odpadky vzájemně oddělíme. Zvlášť patří papíry a kartony, plast, sklo i plechovky, stejně tak bioodpad a směsný odpad. Třídění odpadu se naštěstí stalo v řadě českých domácností naprostým standardem. Navzdory tomu se někdy nepříjemného odéru nezbavíme ani poté, co vyneseme sáčky s odpadem do popelnice. Pak je nutné přistoupit k razantnějšímu řešení.

Prvním krokem je vymytí všech nádob na odpad teplou vodou a saponátem, následně pak dezinfekce prostoru, kam odpadkové koše ukládáme. Pokud však tento postup nechceme opakovat po každém vynášení odpadu, je třeba zápachu předejít.

Zbytky jídla musejí do popelnice

Jak je známo, největší problém představují zbytky jídla, které v teplém prostředí hnijí a kvasí. Jediným řešením pro všechny, kdo nemají v kuchyni instalovaný drtič odpadu, je ihned po přípravě nebo konzumaci jídla naházet organické zbytky do sáčku a odnést do popelnice. Jen tak se vyhneme častému zápachu a v neposlední řadě také sporům o neustálé vynášení odpadu.



Kdo se chce přesto pojistit a omezit nepříjemný zápach z odpadkového koše na minimum, může vyzkoušet některou z babských rad nebo investovat do speciálních přípravků z drogerie.

1. Voňavé sáčky do koše

Parfemované pytle jsou o něco dražší než klasické, ale přinesou do domácnosti trochu svěžesti. Dobrou volbou jsou citrusové vůně.

2. Vůně do odpadkového koše

V drogerii si lze pořídit speciální držák, který se upevní pomocí lepicí plochy na spodní stranu víka a opatří libovolnou náplní. Vydrží vonět měsíc i více.

3. Pohlcovače pachu

Malá plastová nádobka s otvory určená pro pohlcování zápachu z odpadkového koše zbaví nepříjemného závanu na měsíc až dva. Pohlcovače pachu se dají pořídit rovněž ve spreji a pravidelně aplikovat v okolí koše.

4. Jedlá soda

Univerzální čistič se sype na dno plastového koše a teprve potom se do něj vkládá pytel na odpadky. Soda dokáže zbavit protivného zápachu, efektivně pohlcuje všechny pachy.

5. Sušené bylinky

Příjemnou a svěží vůni zanechají v prostoru s odpadky také sušené či čerstvé bylinky. Pokládají se rovněž pod pytel s odpadky a mění se při každé výměně pytle.

6. Citrusové slupky

Nepříjemný zápach eliminuje také kůra z citronů, pomerančů nebo limetek. Čerstvé slupky by však začaly na dně koše hnít, je potřeba nechat kůru na topení perfektně vysušit.

7. Aktivní uhlí

Uhlí stačí rozdrtit na malé kousky a opět vložit na dno prázdné nádoby. Když jej necháte působit přes noc, nepříjemného zápachu z odpadkového prostoru vás zbaví.

8. Přírodní esence

Dobře zafungují i vatové tamponky pokapané libovolným esenciálním olejem, které koš příjemně provoní. Alternativou je vanilková esence, díky níž boj se zápachem určitě vyhrajete.

Ani vůně nebo pohlcovače pachu vás nezbaví údržby odpadkových nádob, kterou je nutné provádět minimálně jednou za 14 dní. Kromě eliminace zápachu zničí škodlivé bakterie, které se v prostoru s odpadky pravidelně množí. Dále čtěte: Naučte se uklízet jako profesionálové. Rozdělte si místnosti podle barev.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu