Pokud musíte po každém sprchování vytírat téměř celou koupelnu, je na čase udělat změnu

Koupelna 30. dubna 2021 | 09:00 — Klára Sanders
Pokud musíte po každém sprchování vytírat téměř celou koupelnu, není to nic příjemného. Naštěstí je řešení úplně jednoduché. Pořiďte si kvalitní sprchový závěs, který nejen zabrání potopě, ale také vám při sprchování bude teplo.
Další 3 fotografie v galerii
Dnes už sprchový závěs nemusí být ostudou koupelny / Depositphotos

Když se řekne sprchový závěs, možná si představíte nevzhlednou plachtu kolem vany, která na mnoha místech dokonce už plesniví. Zkuste se však odpoutat od zažitých představ. Dnes jsou totiž k dostání i velmi kvalitní sprchové závěsy s mnoha vzory, takže si vybere snad každý. Kromě různých designů pořídíte závěsy také z rozličných materiálů. Velmi praktické jsou ty, které lze dát bez problémů do pračky.

Nejdůležitější je správná velikost

Nečastější chybou, které se mnozí při výběru sprchového závěsu dopouštějí, je špatný rozměr. Příliš krátký závěs neudrží vodu jen v oblasti vany a příliš dlouhý také není dobrý, protože po něm bude stékat voda a v záhybech se pak mohou snadno tvořit různé plísně, o vodě na podlaze ani nemluvě. Než si tedy nějaký závěs pořídíte, dobře změřte prostor koupacího prostoru. Na základě toho kupte vhodnou tyč, na kterou pak závěs pověsíte. Potom zvolte ideální rozměr závěsu. Velikost závěsu určíte docela snadno, je třeba, aby při sprchování voda stékala do vany či sprchovací vaničky, nikoliv mimo ni.

Jaký zvolit materiál?

Závěsy z PVC

Asi nejčastěji si lidé pořizují závěsy z PVC. Jejich výhodou je, že jsou stoprocentně voděodolné a za příznivou cenu. Lze je senat už za přibližně stovku. Ale pozor, není PVC jako PVC, i mezi tímto materiálem jsou velké rozdíly, co se týká kvality. Je lepší sáhnout po dražším výrobku, který má vyšší gramáž. Koupání s kvalitnějším závěsem bude podstatně komfortnější a závěs se vám nebude nepříjemně lepit na tělo při každém sebemenším průvanu. Ať už ale pořídíte jakýkoliv PVC závěs, mějte na paměti, že případné potopě pod vanou se nevyhnete, pokud budete při sprchováním méně opatrní a proud vody namíříte přímo proti závěsu.

Textilní závěsy

Pokud toužíte po větším luxusu, sáhněte po závěsech z textilie. Jsou sice podstatně dražší, zaplatíte za ně i přes 500 korun, ale kvalitativně na ně ty z PVC nedosáhnou ani omylem. Textilní závěsy vám vydrží výrazně déle a díky vyšší gramáži už nezažijete nepříjemné lepení mokrého závěsu na tělo. Jsou vyrobeny z polyesterové tkaniny, která je velmi podobná běžným textiliím. Díky speciální úpravě perfektně odpuzují vodu.

Nezapomeňte na údržbu

Ať už si pořídíte závěs z PVC, nebo z textilie, vždy se zaměřte také na jeho údržbu. Dnes už lze většinu sprchových závěsů prát v pračce na 40 stupňů Celsia, což je velmi praktické. Snadno se tak zbavíte bakterií, skvrn i případného zápachu. Závěs je vhodné vyprat přibližně jednou za tři měsíce. Očistu však neopomíjejte ani v případě závěsu, který nelze dát do pračky. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než nečistoty vyčistit čisticím tekutým pískem. Čistič na závěs naneste, pečlivě vše vydrhněte a nechejte ještě asi 15 minut působit. Teprve potom tekutý písek opláchněte vlažnou vodou. Při práci oceníte gumové rukavice, obzvláště pokud máte citlivější pokožku. Psali jsme také: Jak opravit zašlou a poškrábanou vanu

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu