Vana není určena na koupání, ale k relaxaci. Japonci si zřizují koupelny hlavně pro radost

Koupelna 04. srpna 2021 | 13:30 — Marie Drahá
Exotická kultura nás inspiruje po mnoho století. Propojení člověka s přírodou i harmonie jsou základními rysy japonského stylu bydlení. Velkou roli v nich hrají také koupelny. Ty si zřizují Japonci především pro radost. Jak vypadají a co v nich nikdy nesmí chybět?
Dalších 5 fotografií v galerii
Asiaté mají o relaxaci naprosto jasnou představu / Depositphotos

Jemné a jednoduché linie, světlé a neutrální odstíny, přírodní materiály. Vybavit si koupelnu v asijském stylu nemusí být na první pohled nijak složité. Oblíbenými odstíny jsou bílá, béžová nebo barvy dřeva. Zařizujete byt nebo uvažujete o změně? Inspirujte se.

Hygiena a relaxace musí být oddělené

Hlavním pilířem japonské koupelny je striktní oddělení prostoru na hygienu a relaxaci. Není možné, aby stála například toaleta vedle sprchové zástěny nebo vany. Obojí musí být odděleno látkou, posuvnými dveřmi, poloprůhledným sklem nebo zdí ze skleněných cihel. Nezřídka se vana nachází také v druhé místnosti bytu. Podle Japonců totiž není na koupání, ale relaxaci.

1. Vana pro relaxaci

Vany jsou dnes v Japonsku poměrně populární. Nejčastěji mají tvar kruhu či oválu, bývají nízké anebo v úrovni s podlahou. Vany jsou určeny především k rozjímání.

2. Chytrá toaleta

Ve světě technologií jsou Japonci na špici a vybavení koupelny tomu odpovídá. Když záchod, tak s teplou vodou, několika typy difuzéru vůně i diskrétními zvuky. Alternativou je bidet.

3. Jednobarevné ručníky

Pestrobarevné ručníky po babičce v koupelně asijského stylu místo rozhodně nenajdou. Neutrální tóny s čistými liniemi a jednobarevné odstíny budou tou správnou volbou. Dále čtěte: Nedopusťte, aby vaše ručníky byly zašedlé, tvrdé či zatuchlé.

4. Bambus nebo bonsaj

V asijské koupelně nechybí bambus. Pokud není vidět na podlaze nebo dekoracích, roste v květináči. Vsakuje vlhkost, takže je pro tuto místnost zcela ideální. Zvolit můžete také mechové rostliny nebo bonsaj. Její údržba však vyžaduje spoustu práce.

5. Dekorace v hlavní roli

Krása japonské koupelny spočívá v detailech. Soška budhy, dekorativní kameny, zen zahrádka, oleje i soli navodí tu správnou atmosféru a stanou se ozdobou místa. Nezbytnou kulisou je relaxační hudba a důležitým doplňkem velké obdélníkové zrcadlo.

Zdroj info: onekindesign.com, www.homepix.cz, www.sanswiss.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu