Světla v kuchyni mají velký vliv na to, jak se v ní pracuje a jak v ní chutná

Kuchyně 17. listopadu 2020 | 10:45 — Marie Drahá
Bolí vás oči? Nemusí to být jen tím, že jsou unavené od počítače. Na vině je často nevhodné osvětlení. Příkladem za všechny může být kuchyně, kde trávíme poměrně hodně času. Víte, jaký typ osvětlení si žádá pracovní plocha a jaký zase jídelní prostor, kde se pravidelně scházíte s rodinou?
Další 3 fotografie v galerii
Každá pracovní plocha vyžaduje samostatné osvětlení / Depositphotos

Stejně jako většina místností v bytě ani kuchyně si pouze s jedním centrálním svítidlem nevystačí. Naopak. Každá zóna si žádá jiný typ světla. Zatímco při přípravě jídla je důležité, aby světlo nezkreslovalo barvy a neunavovalo oči, v jídelně je třeba zvolit světlo intimnějšího charakteru. Obojí by navíc mělo korespondovat s obývacím prostorem, jehož je kuchyně součástí.

Věděli jste, že roli hraje i výška stropu? Byty s vysokými stropy si mohou dovolit LED lustry, nízkým stropům ale sluší spíše přisazená světla. Dalším důležitým kritériem je pak velikost místnosti, kterou je třeba vzít při nákupu osvětlení a výběru žárovek v potaz.

Centrální svítidlo

Stropní svítidlo je základem každé kuchyně a nejčastěji se nachází v jeho středu. Proto by mělo být dostatečně výkonné. U větších kuchyní je lepší použít světlo nad 20 W, u menších kuchyní může být výkon nižší. Zvolit můžete neutrální barvu osvětlení, pokud však trávíte v kuchyni hodně času, přikloňte se k bílé až žluté barvě.

Lampa nad jídelní stůl

Ke kulatému stolu se více hodí kulatá závěsná světla, k obdélníkovému stolu zase světla podlouhlého tvaru. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv design, velikost svítidla by měla respektovat velikost jídelního stolu. Je totiž důležité, aby světlo dopadalo na celou plochu. Bílému světlu je lepší se při osvětlení kuchyňského stolu raději vyhnout, stejně tak barevným, která by zničila přirozenou barvu jídla. Na jídlo by měl dopadat měkký žlutý odstín, který je co nejblíže přirozenému světlu. Praktické jsou stmívače k regulaci intenzity světla, jež navodí přesně tu atmosféru, kterou si daný okamžik žádá. Měkké žluté světlo se nejvíce hodí také pro vyvýšený snídaňový pult, případně barové posezení.

Osvětlení kuchyňské linky

O dostatečné osvětlení sporáku či varné desky se obvykle postará moderní digestoř. Sama o sobě však jako světelný zdroj pracovní plochy nestačí. Samostatné světlo, které lze v případě potřeby zapnout, by mělo mít každé pracovní místo – plocha na lince, příborníku či kuchyňském ostrůvku. Ideální je rozptýlené měkké světlo, které nevrhá stín. Při práci je to velmi důležité, jedním z důvodů je bezpečnost. Ostré bodovky, které jsou k vidění v řadě kuchyní, mohou sice výborně osvětlit velký prostor, ale pro práci tak vyhovující nejsou.

Praktickým řešením jsou podlouhlá svítidla pod kuchyňskou linkou či LED pásky pod horními skříňkami, které svítí přímo pod ruce. Rychlou variantu představují lepicí pásky nebo upínací polštářky. Soustředit se na práci pomáhá také studená bílá, která rovněž může připomínat denní světlo. Pomocí LED pásků si lze efektivně nasvítit i šuplíky – rozsvítí se ihned po otevření. Dále čtěte: Jeden z posledních kuchyňských trendů si získává stále více příznivců.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu