I obyčejná jídelna může vypadat luxusně. Díky pár trikům proměníte snadno i tu svou

Kuchyně 17. února 2021 | 13:59 — Marie Drahá
Plánujete rodinnou sešlost nebo důležitou pracovní večeři a kritickým pohledem sjíždíte vlastní jídelnu. Chcete, aby vypadala šik. Jako správná hostitelka toužíte návštěvníky ohromit. Jak na to? I s malým rozpočtem jde udělat hodně parády. Stačí myslet na vhodnou kombinaci barev a dekorací.
Další 4 fotografie v galerii
Jídelna by měla s kuchyní barevně ladit / Depositphotos

Dobré jídlo v kombinaci s příjemným prostředím rovná se základ úspěchu. Chcete, aby vaše jídelna zaujala hosty na první pohled? Na rychlou proměnu místnosti nikdy není pozdě. Jako první začněte barvami.

Vsaďte na moderní barvy

Pokud máte byt zařízený v neutrálních barvách, máte vyhráno. Naplánujte si jídlo, které chcete hostům připravit, a zkuste s ním sladit ubrus a prostírání v nápaditých barvách. K pálivým pokrmům se nejvíce hodí odstíny žluté, oranžové a červené, zatímco pro ryby je typická modrá, tyrkysová i šedá. I tu skvěle zkombinujete s výraznou žlutou. Ladit můžete i tón v tónu, tedy zvolit jakoukoliv kombinaci dvou barev, které se vzájemně hezky doplňují.

Zkuste svou kuchyň a jídelnu oživit pokojovými rostlinami. Vybírejte přitom takové, které si poradí s častou změnou teplot i výpary od sporáku. Zelenec, dracény, lopatkovec patří mezi nenáročné druhy a jídelnu spolehlivě oživí. Nebojte se je zkombinovat s fíkovníky, exotickými kaktusy nebo bambusem. Zajímavou dekorací budou i chilli papričky nebo různé druhy bylinek. V případě návštěvy nezapomeňte ozdobit stůl živými květy, které se hodí k podávanému jídlu.

Zlaté doplňky jsou trendy

Co jiného vytvoří větší dojem luxusu než právě zlato? Pro honosnější vzhled zkuste do jídelny propašovat několik zlatých dekorací. Může to být třpytivý talíř na příborníku, několik drobných dekorací s imitací zlata nebo zlacené kávové lžičky vytažené ze starší jídelní sady po babičce. Prostírání bude hned vypadat o něco slavnostněji.

Jídelnu povýšíte na vyšší úroveň, když do ní pověsíte reprodukci či fotku známého díla. Špatnou volbou ale nebude ani moderní umění od neznámých umělců. Velmi působivé jsou také tapety, které navodí v místnosti luxusní dojem. Důležité je však popřemýšlet nad vzorem, který se musí ke zbývající části jídelny dobře hodit.

Pohodlí při jídle je nade vše

Podstatné je, aby se hostům u stolu pohodlně sedělo. Investice do kvalitních židlí v jídelně se rozhodně vyplatí. Dbejte na to, aby nepůsobily příliš těžkopádně a prostorně. Mnohem lepší volbou jsou lehké, ale stabilní židle, které lze pod stůl dobře zasunout. Bát se nemusíte ani plastu, které působí v prostoru vzdušně. Dále čtěte: Obliba menších kuchyní roste. Některé lze dokonce schovat do skříně.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu