Ubrus jako dekorace. Využijte i zbytky starých látek a vsaďte na vrstvení

Kuchyně 10. května 2021 | 15:44 — Marie Drahá
Používání klasických ubrusů se z domácností postupně vytrácí. Často raději necháváme vyniknout dřevěnou desku stolu, občas použijeme praktické prostírky nebo běhoun. Prostřený stůl je však symbolem domova. Ubrus navíc chrání stůl.
Dalších 5 fotografií v galerii
Základem je jednobarevný ubrus doplněný libovolnou variantou podle příležitosti / Depositphotos

Vyžehlit běhoun není tak zdlouhavé jako klasický ubrus. Lze na něj postavit vázu, pečivo, mísy i ochucovadla a v kombinaci s vhodným prostíráním vypadá velmi esteticky. Na každodenní běžné stolování je tato kombinace nejpraktičtější. Víkendový oběd nebo okamžiky, kdy chceme ve své domácnosti pohostit přátele, si však žádá něco lepšího.

Materiál podle příležitosti

Klasický ubrus by neměl chybět v žádné domácnosti. Ideální volbou je jednobarevný, který se hodí k vybavení kuchyně a lze jej kombinovat s jakýmikoliv doplňky. Nejčastějším materiálem, z nějž se ubrus vyrábí, je bavlna. Při slavnostních příležitostech bylo ale například zvykem pokrývat stůl damaškem. Laciné plastové varianty, které byly oblíbené v rodinách s dětmi, nahradily tkaniny se speciální nešpinivou a vodoodpudivou úpravou. Lze je otřít vlhkým hadříkem, ale současně prát i žehlit. Od klasických materiálů jsou prakticky k nerozeznání.

Pokud chcete při stolování dosáhnout velkého efektu, měl by ubrus výrazněji přesahovat hrany stolu. Z bavlněné či lněné látky si lze koupit krásný ubrus hotový nebo si jej jednoduše ušít. Stačí látku daných rozměrů obšít jednobarevným lemem či krajkou. Kdo je šikovný na ruční práce, může si vyhrát i s drobným vyšíváním na středu nebo po okrajích ubrusu. Dále čtěte: Jak vybrat pracovní desku, aby ladila se zbytkem kuchyně a něco vydržela.

Kreativita spočívá ve vrstvení

Jednoduše a efektně působí dva ubrusy položené na sobě. Skvělého výsledku dosáhnete, pokud na jednobarevný větší ubrus naaranžujete menší vzorovaný nebo na jednobarevnou kontrastní látku položíte celokrajkový ubrus. Využít můžete tímto způsobem i starší ubrusy po babičce, které rázem získají v moderním interiéru docela jiný nádech. Kromě ubrusů lze stůl dekorovat i nejrůznějšími látkami, které vám zbyly ze závěsů. Společně s ostatními dekoracemi by však měly tvořit jeden celek. Moderní jsou puntíky, kostičky, geometrické tvary i květinové vzory. Vyzkoušet můžete i zvířecí motivy.

Jakou barvu zvolit

Zatímco tmavší barvy místnost utlumí, světlejší je naopak hezky rozzáří. Nejvíce však záleží na tom, jak máte vybavenou kuchyň či jídelnu a s jakými dalšími barvami hodláte ubrus kombinovat. Chuť k jídlu nejvíce podporují oranžová a červená, modrá ji naopak dokáže utlumit. Pokud při výběru barev tápete, vždy se můžete orientovat podle ročního období. Na jaře a v létě mají přednost veselé a pastelové barvy, na podzim a v zimě pak zemité odstíny či motivy lesa.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu