Salmonela i listerie. Hrozí, pokud se nebudete pořádně starat o dřevěné nádobí
Jak dřevo myjete? Jak jej skladujete? Necháte ho pořádně vyschnout? A kdy jste jej vlastně naposledy potřeli olejem? Pokud nad tímhle vším jenom mávnete rukou, vyměňte rovnou dřevěné výrobky za jiný materiál. Dřevo je totiž živý organismus a je potřeba se o něj pravidelně starat. Nejen kvůli jeho životnosti, ale také kvůli vám samotným.
Myčka na nádobí je tabu
Dřevo není materiál, kterému by myčka na nádobí nějak prospěla. Rádo vsakuje vodu a bobtná, takže mu tímto jednoduchým způsobem mytí jenom ublížíte. Horká voda ho navíc může deformovat. Výrobci radí umýt špinavá prkénka i vařečky houbičkou s jarem, pořádně opláchnout a nechat sušit. Žádné složité úkony. Použít můžete místo jaru také univerzální ocet. Do myčky nepatří ani nože, o těch jsme psali zde.
Raději na lince než v šuplíku
Tento druh nádobí potřebuje pořádně vyschnout a schne většinou déle, než si sami myslíte. Ideální je opřít prkénka po umytí o stěnu linky, případně plynovou desku, kde si mohou schnout, jak dlouho chtějí. Vystavená navíc vaší lince dodají punc útulnosti. Podobně jako hezká keramická nádoba, do níž umístíte (schnout) vařečky. Neschovávejte dřevěné nádobí a prkénka v zásuvce, udělejte si z nich přednost!
Pravidelné olejování
Nejde o žádnou přehnanou péči. Každé dřevo opotřebováním a časem vysychá a potřebné živiny mu dodá pár kapek (nejlépe olivového) oleje. Stačí jej rozetřít papírovým ubrouskem po desce a nechat vyschnout. Nikdy však neolejujte ještě vlhké nádobí!
Jak je to s bakteriemi?
Důležité je řádně umýt prkénko hlavně poté, co na něm krájíte syrové maso nebo pokud přišlo do kontaktu s vejci. V tuto chvíli je totiž plné bakterií, které způsobují průjmová a infekční onemocnění. A ta vám mohou pěkně znepříjemnit život. Prkénko nebo nádobí dezinfikujete už zmíněným jarem, octem, jednou za čas klidně peroxidem vodíku. Pokud máte dojem, že je vaše dřevěné nádobí načichlé nebo zapáchá, použijte jedlou sodu či citron.