Se sklem nikdy nešlápnete vedle. Je hygienické, nepřijímá pachy a dá se recyklovat
Řeč není o křehkých kouscích, které vám při troše neopatrnosti zůstanou v ruce vejpůl a ještě vás přitom zraní. Máme na mysli varné sklo. Nebo aspoň takové, které bez obtíží pojme horký nápoj nebo zvládne ohřívání. Ze skla můžeme pít, vařit na něm, péct, ohřívat, a to zcela hygienicky. V domácnosti bude přitom vypadat pokaždé esteticky. Noblesu dodají domácnosti také skleněné obklady.
Výhody skleněného nádobí
- Jak už bylo zmíněno, na rozdíl od často používaného plastu nepřijímá pachy.
- Je hygienické a zárukou zdravotní nezávadnosti jakýchkoliv připravovaných pokrmů.
- Je odolné vůči poškrábání a nejrůznějším čistidlům.
- Díky průhlednosti máme skvělý přehled o jídlu během vaření, pečení i skladování.
- Žáruvzdorné skleněné nádobí odolá teplotám kolem 300 °C, v případě vybraných výrobců i více.
- Je možné jej používat při stolování, vaření na plotně vyjma indukce, v pečicí troubě i mikrovlnné.
- Velmi nenáročné na údržbu, obzvlášť pokud máme doma myčku na nádobí.
Čeho se vyvarovat
- Ukládání skleněného nádobí do mrazáku, mohlo by prasknout.
- Rozmrazování. Prudké ohřátí by mohlo nádobí také poškodit.
- Nádobí je dobré zahřívat nebo ochlazovat postupně. Do horkých nádob se například nevyplatí nalévat ledovou vodu.
- Stejně jako u všeho je nutné respektovat návod k použití.
- Na plynovém sporáku je nutné používat skleněné výrobky s použitím rozptylovače.
Z čeho vybírat
- Skleněné hrníčky, ve kterých krásně uvidíte barvu nebo lístky čaje, také kvetoucí čaj.
- Skleněné misky, kde je krásně zřetelné vrstvení dezertu.
- Skleněné mísy, v nichž uvidíte, zda jste správně promíchali všechny ingredience.
- Skleněné zapékací misky, díky nimž si pohlídáte pořádné propečení a případné připálení jídla.
- Veškeré skleněné nádobí, které může na sporák, do trouby a lze v něm připravit prakticky cokoliv.