Linku lze uspořádat šestkrát jinak. Který tvar je nejpraktičtější?

Kuchyně 20. září 2018 | 11:14 — Marie Drahá
Existuje šest možných způsobů, jak složit kuchyňskou linku. Zatímco do menších prostor se hodí jednořadová kuchyně nebo skříňky ve tvaru L, větší dispozice zvládnou ostrůvkové řešení nebo linku ve tvaru U. Všechny naštěstí nabízí jisté výhody. Jakou máte vy?
Dalších 5 fotografií v galerii
Kuchyně ve tvaru písmene U je podle odborníků nejvýhodnější / Shutterstock

V případě stavby nového domu si lze většinou tvar kuchyně vybrat, ve stávajících nemovitostech ale takové možnosti nejsou. Limitující jsou prostory, dveře, okna, komín, přívody vody i energií. Navzdory drobným stavebním úpravám tak většinou majitelům zůstanou dvě až tři možnosti. Pokud právě stojíte před rozhodnutím, jak uspořádat kuchyňskou linku, projděte si výhody a nevýhody jednotlivých variant.

Kuchyně ve tvaru U

Vypadá útulně a nabízí spoustu úložného prostoru. Její výhodou také je, že ten kdo připravuje jídlo nebo vaří, má všechno hezky při sobě. Pozor však na to, aby rozdíl mezi protějšími stěnami nebyl menší než 120 centimetrů. Dvě osoby v kuchyni by si překážely, problém by mohl nastat i s otevíráním skříňek, lednice nebo myčky. Kuchyně ve tvaru U se hodí tam, kde je dostatek místa. Odborníci ji považují za vůbec nejlepší.

Kuchyně s ostrůvkem

Vypadá velmi zajímavě a hodí se zejména do moderních interiérů. Dokáže důmyslně oddělit pracovní část od relaxační. Je však dobré si rozmyslet, jakou funkci bude ostrůvek plnit. Může sloužit jako jídelní stůl, odkládací nebo pracovní plocha. V případě, že na něj umístíte dřez nebo varnou desku, mohou nastat potíže s přenášením nádobí. I tady platí, že by prostor mezi linkou a ostrůvkem měl být alespoň 120 centimetrů. Hodí se kuchyňský ostrůvek právě pro vás? Čtěte zde.

Kuchyně ve tvaru G

Je podobná kuchyni s ostrůvkem, na rozdíl od ní je ale možné umístit G i do menších prostor. Někdy pomůže zazdění dveří, kterých bývá občas zejména v panelových domech zbytečně nadbytek. Obestavěním všech stěn místnosti získáte spoustu úložného prostoru. Na otevřenou stranu je dobré počítat s odkládací nebo pracovní plochou, případně jídelním stolem. Sektory pro vaření, mytí a přípavu jídla je dobré stanovit s ohledem na to, zda je majitel levák, nebo pravák.

Dvouřadá kuchyň

Využívá se často v úzkých prostorách, kde majitele limituje z jedné strany okno, z druhé dveře. Dvě řady naproti sobě bez problémů pojmou dostatek skříněk i spotřebičů, znovu zde ale platí pravidlo minimálně 120 centimetrů mezi protějšími stranami, na které bychom neměli zapomínat. Jen tak se bude kuchtíkům v prostoru pohodlně otáčet, manipulovat s nádobím i skříňkami.

Kuchyně ve tvaru L

Nejčastější řešení v českých kuchyních, hodí se totiž i do malých panelákových prostor. Volný roh skýtá příležitost pro jídelní stůl, což je velmi praktické. Při uspořádání kuchyně do tvaru L dejte pozor na respektování kuchyňského trojúhelníku – tedy vzdálenostmi mezi sporákem, dřezem a ledničkou. Celkově by neměly přesahovat 366 centimetrů, jinak se hodně nachodíte.

Jednořadá kuchyně

Kde není zbytí, jsou majitelé odkázáni na linku podél jedné stěny. Pokud je kratší, nenabízí příliš možností ani úložného prostoru. Řešením mohou být přídavné police nad jídelním stolem na protější straně místnosti, kam uložíme alespoň příbory nebo hrníčky. V delším provedení je bohužel kuchyně ve tvaru I také nepraktická. Místo, abychom se pro něco otočili, se musíme přesouvat na jednom dlouhém prostoru. Obecně se hodí jednořadová kuchyň pro ty, kteří tolik nevaří a stravují se často mimo domov.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu