Vyvarujte se nejčastějších chyb při plánování nové kuchyně
Proto by měla být plánována s rozvahou, některé chyby bychom totiž později napravovali jen velmi obtížně. Čeho se vyvarovat?
Efektivní rozvržení prostoru
Pro maximální pohodlí při práci je důležité správné rozvržení zón. Ukládací, mycí a varná zóna by měly kopírovat postup prací a měly by být optimálně rozmístěny. Takzvaný pracovní trojúhelník neboli triangl stanovuje pravidla pro ideální vzdálenosti mezi chladničkou, kuchyňským dřezem a sporákem. Nejnavštěvovanějším místem v kuchyni je chladnička, takže její umístění musí být dobře promyšleno.
Na výšce záleží
Rovněž je nutné vzít v úvahu, jak je vysoký člen rodiny, který v kuchyni tráví nejvíc času, a správně mu přizpůsobit výšku pracovní desky. Například pro výšku 160 až 170 centimetrů je ideálních 86 centimetrů od podlahy, pro 170 až 180 centimetrů pak 91 centimetrů, a dlouháni vyšší než 180 centimetrů ocení desku ještě vyšší.
Jeden lustr nestačí
V kuchyni bychom měli zajistit tři druhy osvětlení – celkové, pracovní pro konkrétní činnosti a světla pro zvýraznění zajímavých prvků nebo pro vytvoření zajímavého efektu, jako třeba LED osvětlení u podlahy v soklu, které vytvoří dojem, že se kuchyňská linka vznáší v prostoru, či nasvícení horní strany nábytku, které současně poslouží jako orientační.
Pohoda závisí na správné digestoři
Jedním ze spotřebičů, který bychom měli opravdu dobře vybrat, je odsavač par neboli digestoř. Důležité jsou dva parametry – odsávací výkon a hlučnost. Obecně platí pravidlo, že by digestoř měla vyměnit vzduch v místnosti 10 až 16krát za hodinu. Pro malou kuchyň stačí výkon 300 m3/h, do větší okolo 600 m3/h a do kuchyně, spojené s obývacím pokojem, minimálně 700 až 800 m3/h. Dále čtěte: Úložná zákoutí do každé kuchyně.