Nešvary, kvůli kterým si mnoho domácností zbytečně prodražuje myčku na nádobí

Spotřebiče 05. září 2020 | 09:29 — Marie Drahá
Myčka na nádobí dokáže ušetřit spoustu času a také peníze za energie. Ale jen v případě, že ji využíváme skutečně efektivně. Krom toho, že si při koupi spotřebiče pohlídáme energetickou třídu a spotřebu vody, je třeba vyvarovat se častých nešvarů.
Další 3 fotografie v galerii
Myčka nádobí funguje efektivně jen v případě, že si osvojíme základní pravidla / Depositphotos

Pořídili jste si myčku na nádobí v domnění, že tím snížíte účty za energie, ale podle výpisu bankovního účtu to tak zdaleka nevypadá? Přestože se úspora neprojeví záhy, je docela možné, že si mytí nádobí nevědomky prodražujete. Zde je několik nejčastějších chyb, kterých se dopouští celá řada domácností.

1. Oplachování nádobí

Většina domácností se při mytí nádobí dopouští jedné chyby. Ještě před tím, než vloží špinavé talíře do myčky, je oplachuje pod kohoutkem teplou vodou. Zbytečně tím spotřebovává energie, což sebou nese nadbytečné náklady. Zbytky jídla přitom často stačí z nádobí mechanicky setřít stěrkou do koše. V opačném případě je lepší použít při oplachu studenou vodu.

2. Volba mycího cyklu

Nejrozšířenějším mýtem je, že programy, které běží kratší dobu, jsou úspornější. Jenže opak je pravdou. Většina moderních myček na nádobí disponuje eko programem, který sice trvá déle, ale se spotřebou pracuje daleko efektivněji. Pokud si dáte na čas, můžete být šetrnější k životnímu prostředí i svojí peněžence.

Náš tip:

Prostudovat si důkladně návod spotřebiče není od věci. Některé modely totiž nabízejí využití programů na tzv. poloviční náplň. To znamená, že můžete nechat mýt nádobí pouze v horním nebo dolním koši a tím ušetřit náklady za kompletní mytí.

3. Špinavé nádobí

Další náklady s sebou nese špatně umyté nádobí, které vytáhneme ze spotřebiče bezprostředně po mycím cyklu. Buďto jej musíme vložit do myčky znovu, nebo jej umýt ručně pod teplou vodou. Předejdeme tomu jednoduše tím, že začneme nádobí do myčky správně skládat. Dbejte vždy na to, aby mělo kolem sebe prostor na vodu a mýdlo a leželo pod správným úhlem. Zbytečně také myčku nepřetěžujte.

4. Pravidelná údržba

Údržba spotřebiče jde ruku v ruce s kvalitou mytí a následnými náklady za energie. Efektivní chod myčky navíc šetří peníze za případné opravy. Jednou měsíčně je proto nutné vyčistit filtry, vypouštěcí otvor i rameno ostřikovače. Nejde o nic složitého. Pevných usazenin v otvorech se zbavíte pomocí drátu, filtry stačí nechat odmočit v teplé vodě a následně propláchnout. Jako prevenci můžete nasypat do vypouštěcího otvoru několik lžic jedlé sody. Dále čtěte: I myčka potřebuje čas od času umýt. Důkladně ji lze vyčistit i bez chemie.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu