Držet dietu není snadné. Velkou pomocí vám může být nutriční váha

Spotřebiče 31. prosince 2020 | 15:05 — Helena Malá
Někdo drží dietu, protože musí. Jiný se omezuje v jídle kvůli zdravotním důvodům. V každém případě vám vaši dietu může významně usnadnit pořízení nutriční váhy. Je totiž schopná vypočítat za vás výživové hodnoty jednotlivých ingrediencí.
Další 3 fotografie v galerii
Kdo se potřebuje potravinám podívat na zoubek, měl by si domů pořídit nutriční kuchyňskou váhu / Depositphotos

Držet dietu z jakéhokoliv důvodu vyžaduje velké odhodlání a hlavně pevnou vůli. Mnohé odradí věčné složité počítání joulů či kalorií a sledování dalších důležitých parametrů. Existuje ale řešení, pořiďte si domů nutriční kuchyňskou váhu. Ta dokáže víc, než si možná myslíte. Navíc chytrou váhu lze i propojit s mobilem, kde aplikace naměřené hodnoty sbírají a vyhodnocují.

Pro sportovce, kardiaky i dietáře

Nutriční váhu ocení široká skupina lidí. Nepořizují si ji jen ti, kdo chtějí zhubnout do plavek. Usnadní práci každému, kdo má přesný a striktní jídelníček, dietu, nebo si zkrátka hlídá, co jí a chce se jen orientovat ve svém příjmu. Je tedy vhodná pro redukční diety, sportovce, diabetiky, kardiaky, lidi s onemocněním ledvin, zvýšeným cholesterolem, vysokým tlakem a podobně. Díky nutriční váze se naučíte, co které potraviny obsahují a lépe se pak budete orientovat v tom, co kupovat a jíst.

Váhy, které vám zanalyzují jídlo

Nutriční váhy umí samozřejmě zvážit hmotnost potravin, ale předloží vám i spoustu dalších užitečných informací. Zákkladní funkcí bývá počet kilokalorií (nebo kilojoulů), obsah makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny), ale klidně vám zjistí i obsah vlákniny, cukru, cholesterolu, vitaminů a spoustou dalších.

Žádná velká věda

Nejlepší na nutriční váze je, že není nijak extra drahá. Levnější modely pořídíte už za pětistovku, dražší pak třeba za dva tisíce korun. Kromě příznivé ceny oceníte také snadnou obsluhu.

Fungují jednoduše tak, že na váhu položíte suurovinu, na displeji váhy vyberete, o jakou potravinu jde a váha už vám vše potřebné sama spočítá. Váhy disponují vlastním seznamem potravin, který může mít 500 i tisíc položek, záleží na konkrétním modelu. O tom, jaké vymoženosti dnes dokáží dřezové baterie, jsme psali zde.

Co dokáže váha vypočítat

Informací, které vám váha o potravině prozradí, je opravdu dost. Ne každá umí všechno, takže je třeba si ujasnit, jaké hodnoty vás zajímají a podle toho vybírat. Některé váhy se omezují jen na výpočet energetické hodnoty. Jiné vám ale vypočítají i další věci:

  • uhlohydráty
  • proteiny
  • tuky
  • cukry
  • vlákninu
  • sodík
  • cholesterol
  • bílkoviny
  • sůl
  • vápník
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu