Na detailech záleží. Jak rozmístit v kuchyni spotřebiče, aby vás při přípravě jídla nezdržovaly

Spotřebiče 08. ledna 2021 | 09:05 — Marie Drahá
Při zařizování kuchyně hraje roli každičký detail. Především šikovné rozmístění spotřebičů a optimální vzdálenost mezi nimi mají rozhodující vliv na to, jak se vám v kuchyni pracuje a zda se při přípravě jídla zbytečně nezdržujete.
Další 4 fotografie v galerii
Správné rozmístění spotřebičů má velký vliv na to, jak se vám v kuchyni pracuje / Depositphotos

Každou kuchyň je třeba posuzovat individuálně. Navzdory prostorovým možnostem a konkrétnímu uspořádání však existují určité standardy, kterých je vhodné se při zařizování kuchyně držet – a to v části mycí, varné i pracovní.

Jedním z rozhodujících faktorů při vybavování kuchyně je správná výška kuchyňské desky. Na základě vlastních rozměrů vždy zvažte, zda dáte přednost nižší lince s výškou 86 cm nebo vyšší ploše o rozměru 90 cm. Myslete rovnou na to, že dřez patří do výšky o 10 cm vyšší a sporák naopak o 10 cm nižší. Jen tak uvidíte při vaření lépe do hrnců. Pracovní plocha by měla být dlouhá minimálně 70 cm, optimálně však 120 cm. Čas při vaření uspoří také správné rozvržení skříněk.

Mycí kout

Jak je to se spotřebiči? Je přirozené, že myčka na nádobí by měla stát poblíž dřezu, ideálně pak vedle něj, kde ji při manipulaci s nádobím nejvíce oceníte. Plocha nad myčkou by měla zůstat volná, to kvůli odkládání čistého nádobí. Myčky na nádobí se vyrábí standardně ve výšce 90 centimetrů. Při jejím pořizování však počítejte také s dostatečným prostorem do uličky – 120 cm se jeví jako minimální. Správnou výšku dřezu pak vypočítáte tak, že se ke skříňce s dřezem postavíte a svěsíte ruce dolů. Dlaněmi byste se měli dotýkat dna dřezu. Dřez by neměl být instalovaný na konci kuchyňské linky, naopak by měl nabízet majitelům pracovní plochu z obou stran.

Varná plocha

Volný prostor na odkládání nádobí je vhodné mít také po stranách varné desky, minimálně o šířce 30–40 cm. Jen těžko budete na sporáku manipulovat s většími hrnci nebo s pánvemi, pokud ji umístíte do rohu. Kdo v kuchyni šetří s místem, instaluje pečicí troubu pod varnou desku. Pokud vás však k tomu dispozice nenutí, položte troubu do výšky 80–90 cm od podlahy, kde se vám s ní bude pracovat nejlépe. Podobně postupujte v případě mikrovlnné trouby, která často končí na desce nad pečicí troubou, což je pro osoby menšího vzrůstu dost nepraktické. Ideální umístění mikrovlnky je ve výšce 100 cm od podlahy. Nezapomeňte ani na správné umístění digestoře, která by měla být 65 cm nad varnou deskou, v případě plynového sporáku 75 cm.

Lednička a malé spotřebiče

Ve spojení s varnou plochou a mycím centrem má představovat špičku pomyslného pracovního trojúhelníku právě lednice. Není totiž vhodné umísťovat chladničku poblíž spotřebičů, které vyzařují teplo, kvůli nimiž by jí zbytečně stoupla spotřeba energie. Pokud je lednice součástí pracovní plochy, měla by se otevírat vždy směrem k pracovní ploše. Ideální je postavit ji co nejblíže ke dveřím, to když se vracíte s nákupem a potřebujete jej rovnou ukládat do chladna.

Také menší spotřebiče typu kávovar, toustovač, rychlovarná konvice nebo kuchyňský robot mají na kuchyňské lince své místo. Ovšem pouze tehdy, že je využíváte prakticky denně. V opačném případě spíš pouvažujte nad tím, zda přístrojům nevyčlenit místo uvnitř skříněk, aby vám při přípravě jídla zbytečně nepřekážely. Ideálním řešením je stahovací roleta, kde budou spotřebiče schované, a přitom vždy připraveny k použití. Dále čtěte: Nepodceňujte výběr kuchyňské desky. Záleží na ní víc, než si možná myslíte.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu