Nepodceňujte výběr kuchyňské desky. Záleží na ní víc, než si možná myslíte

Kuchyně 03. listopadu 2020 | 11:05 — Klára Sanders
Při výběru kuchyňské desky by vás měla nejvíce zajímat její funkčnost, odolnost proti opotřebení, snadná údržba, ale také estetická stránka. Kuchyňská deska je totiž nejvytíženějším místem v kuchyni a navíc dotváří vzhled místnosti. Proto si na jejím výběru dejte záležet.
Další 2 fotografie v galerii
Kuchyňská deska je nejvytíženějším místem v kuchyni a navíc dotváří vzhled místnosti / Dmitry Zvolskiy/Pexels

Ač to tak možná nevypadá, tak kuchyňská deska je základním kamenem každé kuchyně. Při výběru kuchyňské desky je proto dobré vzít v úvahu několik parametrů:

Barva a velikost kuchyňské desky

Barvu desky zvolte podle toho, jaký máte odstín skříněk, obložení linky i podle ostatních částí interiéru. Dobře si naplánujte, kde bude varná deska a kde dřez. Pracovní plocha má mít délku alespoň 70 centimetrů, ideální je ale 120 centimetrů.

Rozložení a vzdálenosti

Rozložení jednotlivých zón by mělo být takové, aby bylo vše na dosah. Myslete tak na rozumnou vzdálenost mezi lednicí, varnou deskou a dřezem. Kuchyňská deska by měla být zhruba ve výšce jednoho metru, avšak výšku přizpůsobte tomu, kolik měříte. Neopomeňte, aby měla deska přesah přes spodní skříňky, aby zbytky potraviny nepadaly do zásuvek.

Výběr materiálu

Laminátová deska

Pokud vaříte častěji, vyplatí se investovat do odolnějšího povrchu. Nejlevnější, ale nejrozšířenější je laminátová deska. Kromě nízké ceny je výhodou i široké spektrum barev a stylů. Na druhé straně však musíte počítat s náchylností k poškození nebo nabobtnání po vniknutí vody. Deska se pak musí vyměnit.

Dřevěná deska

Další možností je dřevo, které však musíte několikrát za rok ošetřit speciálním olejem kvůli častému vysychání. Nejvíce se to týká míst blízko sporáku nebo dřezu. Po čase se navíc mohou vytvořit skvrny po různých tekutinách.

Nerezová deska

Pokud chcete větší luxus, zvolte nerez. Je moderní a krásný a také odolný vůči vysokým teplotám. Musíte však počítat s vysokou cenou i tím, že na něm neudržíte neustále lesk. Další luxusní variantou je keramická deska, která je sice vysoce odolná proti teplotám, ale je i křehká a po nárazu může prasknout.

Kamenná deska

Oblíbený je i přírodní kámen. Pohlcuje však tekutiny, a proto mohou lehce vzniknout skvrny. Je proto nutná pravidelná impregnace, nebo nákup umělého kamene. Je měkčí, ale zase se snadno poškrábe. Pevnější a odolnější vůči poškození je tvrzený kámen, který navíc tekutiny nenasákne. Nedrží se na něm ani nečistoty a neublíží mu ani pád příboru nebo nádobí. Psali jsme také: Luxusní a mimořádně odolný materiál do vaší kuchyně. Keramické desky jsou prakticky nezničitelné

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu