Správná péče o sušičku je velmi důležitá. Bez čištění se může začít brzy kazit

Spotřebiče 21. února 2021 | 10:00 — Marie Drahá
Trvá vaší sušičce dlouho, než prádlo vysuší? Stává se vám, že oblečení po vytažení zapáchá? Na vině je často nedostatečná údržba, která zbytečně zvyšuje spotřebu energie a po čase může způsobit pořádnou neplechu. Poradíme vám, jak udržet spotřebič v absolutní čistotě.
Další 3 fotografie v galerii
Pravidelná údržba má velký vliv na výkon sušičky / Depositphotos

Aby sušička na prádlo poskytovala ten nejlepší komfort, je třeba se o ni pravidelně starat. Především prach sušičce vůbec neprospívá. Ulpívá na filtru i dalších částech spotřebiče. Po dlouhém používání bez čištění se tak může sušička začít kazit. Nejlepší je tomu předcházet.

Nádržka musí jít zpět suchá

Kdo nemá odtokovou hadici propojenou s odtokem, je nucený vyprazdňovat nádržku na kondenzát po každém sušení. Jedná se o prevenci, kterou předcházíme znečištění nádobky. Ideální je nechat nádrž venku pořádně vyschnout a do sušičky ji vrátit později. Když ji vložíme do sušičky mokrou, mohou se na ní začit tvořit plísně.

Čistit je nutné také kondenzátor. Pokud je vyjímatelný, dá se ze sušičky jednoduše vyjmout a umýt pod tekoucí vodou. Vlhkým hadříkem stačí vytřít prostor na výměník tepla a vrátit jej zpátky. Kondenzátor se doporučuje čistit přibližně po 30 cyklech. Zabudovaný výměník tepla se tak precizně vyčistit nedá, zvládne to pouze odborník. Jediné, co můžeme udělat, je prostor kolem něj důkladně vysát, nejlépe po směru žeber. Nejlepším řešením je pořídit si sušičku, jejíž součástí je samočisticí kondenzátor. Ten se dokáže opláchnout sám při každém cyklu.

Jemný navlhčený hadřík bohatě postačí také na omytí spotřebiče zvenku. Stejně jako v případě bubnu se lze spokojit s obyčejnou octovou vodou, která zlikviduje prach i na gumovém těsnění. A na co pak rozhodně nelze zapomínat, jsou filtry.

Filtry je třeba čistit pravidelně

Síťový filtr se nachází ve dveřích nebo před bubnem u dveří sušičky. Právě na něm ulpívá veškerý prach, srst nebo vlasy, které zůstanou na oblečení i po vyprání. Filtr by se měl čistit po každém sušení. Naštěstí nejde o nic složitého. Stačí jej vytáhnout ven, otevřít a vysát, případně suchým či vlhkým hadříkem poutírat nečistoty. Za síťovým filtrem se většinou nachází senzor sušení, který má velký vliv na výkon spotřebiče. I ten je nutné opatrně vyčistit jemným suchým hadříkem, ale až tehdy, kdy je sušička vychladlá.

Po každém pátém až šestém sušení je třeba vyčistit také filtr tepelného čerpadla. Nachází se obvykle na přední straně sušičky vlevo dole. Na kryt filtru si vystačíme s obyčejným vysavačem, pěnový filtr je třeba propláchnout pod vodou a smýt ručně. Do sušičky by měl jít pořádně vyschlý.

Díky nové technologii se filtry myjí samy

Pro všechny, kteří rádi využívají přednosti sušičky, ale pravidelnou údržbou nechtějí ztrácet tolik času, přišli výrobci s novinkou. Jedná se o technologii, díky níž se kondenzátor včetně filtrů oplachuje po každém cyklu sám. Zbytky tkanin odvádí do zásobníku, který stačí vyjmout a opláchnout jednou za dvacet cyklů. Výkon přitom zůstane vysoký a spotřeba energií nízká. Dále čtěte: Pravidelným a správným čištěním pračky zamezíte zápachu i usazování vodního kamene.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu