Jarní detox prospěje každému. Pořiďte si pomocníky do kuchyně, kteří vám usnadní práci

Spotřebiče 07. května 2021 | 10:12 — Helena Malá
Jaro vyloženě vybízí k pořádné očistě těla. Pokud se i vy rozhodnete pro detox, určitě oceníte pár pomocníků v podobě kuchyňských spotřebičů, kteří vám s přípravou zdravých pokrmů značně pomohou.
Další 3 fotografie v galerii
Zdravé vaření usnadní šikovné spotřebiče / Depositphotos

O tom, že zdravá a vyvážená strava plná vitaminů a dalších tělu prospěšných látek dokáže výrazně ovlivnit váš zdravotní stav, není pochyb. Při vaření byste proto měli dbát na to, aby byla příprava co nejšetrnější, a živiny se tak z potravin nevytrácely. V tom vám pomohou některé spotřebiče, které vám jednak ulehčí práci, ale především zachovají všechny důležité složky potravy. Představíme vám tři z nich.

Smoothie mixér

K jarnímu detoxu určitě patří smoothie, které vám dodá potřebné vitaminy i energii. Drinky z ovoce a zeleniny hravě připravíte pomocí kvalitního a výkonného smoothie mixéru. Od klasických stolních mixérů se kromě velikosti liší zejména tím, že si nádobu, ve které si nápoj připravíte, můžete vzít s sebou do práce, do školy, na trénink či do auta. Díky praktickým rozměrům ho můžete mít stále postavený na kuchyňské lince a kdykoliv ho použít. Stačí do láhve dát ingredience dle chuti, nasadit mixovací nože a stisknout tlačítko. Držte jej tak dlouho, dokud nejste se strukturou nápoje spokojení.

Připravený nápoj si díky šetrnému zpracování uchová spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny a neobsahuje žádná barviva, dochucovadla ani konzervanty. Jeho výživovou hodnotu můžete zvýšit přidáním medu, ovesných vloček, oříšků, chia semínek, drcených kakaových bobů a dalších oblíbených surovin.

Parní hrnec

Poud vás mrzí, že se při klasickém vaření ve vodě vytrácejí z potravin cenné vitaminy a další látky, vyzkoušejte vaření v páře. To umožňuje šetrnou a praktickou přípravu pokrmů. Můžete samozřejmě vařit v páře jen pomocí běžného hrnce a pařáčku, ale pokud si jídla v páře oblíbíte, bude pro vás praktičtější si pořídit parní hrnec, případně parní troubu.

Mezi hlavní výhody vaření v páře patří to, že se v jídle zachová více nutričně významných látek oproti klasickému vaření ve vodě. Parní hrnce také umožňují přípravu většího množství jídla najednou. Můžete tak zároveň připravovat maso i přílohy, aniž by přitom došlo k přenosu chutí. A protože si potraviny vařením v páře zachovávají svou přirozenou chuť, pokrmy pak není třeba výrazně solit či kořenit, dokonce ani přidávat tuky.

Pomalý hrnec

Další vychytávkou,která vám usnadní přípravu jídel v duchu zdravého životního stylu, je takzvaný pomalý hrnec. Jde v podstatě o elektrický hrnec s vyjímatelnou kameninovou nádobou, ve kterém se připravuje jídlo douhým varem při nižší tepotě než při vaření ve vodě, pečení nebo smažení. Stačí do něj dát všechny ingredience, zvolit program a hrnec se už sám o vše postará, a to i bez vašeho dozoru. Díky nízké teplotě ohřevu pod bodem varu a dostatečné tvorbě tekutin se jídlo nespálí, ani když se vaří dlouho. Souběžně se v jídle zachovává více vitaminů.

Některé pomalé hrnce jsou vybaveny i programem na výrobu ochuceného i bílého domácího jogurtu. Hrnec také dokáže udržet hotové pokrmy teplé až po dobu 4 hodin. Jídlo tak můžete nechat vařit třeba předtím, než půjdete spát, nebo hrnec zapnete před odchodem do práce. O tom, jakým chybám se při detoxikaci vyhnout, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu