Parní trouba je vymazlený spotřebič. Jídlo z ní má více živin a je zdravější

Spotřebiče 19. srpna 2021 | 11:30 — Veronika Prášilová
Příprava pokrmů v páře se řadí mezi nejzdravější způsoby vaření. Je také rychlá a úsporná. Jednou z posledních vymožeností mezi domácími spotřebiči je parní trouba, ve které se dá s využitím vody také péct. Tento spotřebič však efektivně využijete i jinými způsoby.
Další 3 fotografie v galerii
Nyní si i doma připravíte pokrmy podobně jako v restauraci / Pixabay

Současné moderní parní trouby fungují v kombinaci s horkým vzduchem a podle druhu připravovaného jídla si dokáží regulovat hladinu vlhkosti a teploty, aby byl výsledek perfektní.

Připravujte zdravější pokrmy

Vaření v parní troubě je jedním z posledních trendů v přípravě jídla. Takto připravené pokrmy si zachová důležité živiny, případně vitaminy, a proto je plnohodnotnější a zdravější. Takto připravené pokrmy neztrácejí přirozenou barvu a především chuť, díky čemuž se může použít méně soli a kořenících přípravků. Není také potřeba používat tolik oleje jako u běžné trouby. Díky použitým technologiím a samotnému parnímu pečicímu procesu se jídla v této troubě nepřipalují.

Při pečení masa a pečiva je žádoucí dosáhnout měkkého středu a křupavé kůrky. Pára, která se podle zvoleného programu vypouští do prostoru trouby, se o to dokáže postarat. Rozdíl mezi přípravou v klasické troubě a její parní variantě poznáte například u pečení obyčejného chleba. Zatímco kůrka bude krásně hnědá, střed bude lahodně vláčný. Maso už zase nebude nikdy v prostředku vysušené. V parní troubě připravíte skvěle i například rýži nebo knedlíky.

Nemísí chutě a vůně

Podobně jako horkovzdušná trouba i ta parní dokáže současně připravit více druhů jídel současně bez mísení chutí a vůní. Nebude tak problém udělat například ryby a zároveň křupavou zeleninu. Liché jsou také obavy o špinavou troubu, která se díky všudypřítomné páře lehce čistí. Příprava jídel je v kombinované parní troubě až o 20 % rychlejší. Postará se také o poměrně rychlý ohřev pokrmů, nahradit tak může mikrovlnnou troubu.

Jak jsme již zmínili, parní trouby nabízejí většinou i klasické funkce, jako jsou gril, horký vzduch a konvenční ohřev či pečení. Díky možnosti přesného nastavení teploty a délky přípravy je u vybraných modelů možnost přípravy pokrmů metodou Sous-Vide. O této moderní metodě, ideální například pro předchystání steaků, se dočtete zde.

Zdroj: Good food.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu