Jak poznáte, že vaše pračka dosluhuje a nepere už dobře vaše oblečení

Spotřebiče 31. října 2021 | 16:27 — Mirka Malá
Pračka, která už není schopná plnit svoji funkci dobře, vydává jasně čitelné signály. Prádlo totiž bude po vyprání zapáchat. Ale to je až to poslední znamení. Proto je důležité sledovat první známky toho, že pračka není v pořádku.
Další 1 fotografie v galerii
Pračky v průměru vydrží jen deset let / Pixabay

Pokud na prádle po vyprání zaznamenáte pach plísně nebo zbytky oleje, nebylo účinně vyčištěno. "Zatuchlý pach naznačuje, že plíseň roste, a proto nebylo prádlo správně vyprané,“ vysvětluje Lauren Simonelli, expertka na čištění. "Zbytky pracího prostředku mohou také naznačovat, že prací prostředek nebyl řádně vymáchán, což znamená, že vaše oděvy ani nebyly správně vyprány."

Pokud vaše prádlo po praní zapáchá, jsou na něm skvrny a zbytky pracího prostředku, zjevně se něco pokazilo, ale nemusí to být nutně pračka. Může to být i vaše chyba, protože jste třeba dali málo nebo naopak mnoho pracího prostředku, nebo jste pračku prádlem přeplnili. Ale pokud jste udělali vše správně, pak jde o známky toho, že váš spotřebič potřebuje vyčistit nebo v nejhorším případě vyměnit.

Vyzkoušejte několik metod

Než začnete shánět opraváře nebo novou pračku, dejte jí ještě šanci. Nejprve zkontrolujte těsnění vaší pračky, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné usazeniny pracího prostředku, zbytky nebo plíseň. Pokud ano, nastříkejte oblast povrchovým čističem nebo ji potřete směsí jedlé sody, octa a vody a vydrhněte. Poté spusťte cyklus praní naprázdno s octem a horkou vodou. To by mělo pomoci odstranit jakékoli ucpání nebo nahromadění, které brání tomu, aby se vaše oblečení správně vypralo.

Podle Simonelli většina praček funguje efektivně po dobu jednoho desetiletí, i když mohou tuto časovou osu překročit, pokud je o ně správně pečováno. Pokud už pračka dosluhuje, obvykle ji uslyšíte vydávat neobvyklé zvuky, prosakuje nebo špatně pere. A to jsou právě ta znamení, že musíte koupit novou.

Prověřte kvalitu vody i pracího prostředku

I když si už možná myslíte, že je s vaší pračkou amen, zkuste ještě prověřit vnější faktory, které kvalitu praní rovněž ovlivňují. Jde především o kvalitu vody a také prací prostředek, který používáte. Faktory, jako je tvrdost vody, teplota vody a prací prostředek, mohou také ovlivňovat kvalitu praní.

Než tedy nad vaší pračkou zlomíte hůl, konzultujte typ a kvalitu vody, kterou máte doma k dispozici, a rovněž se ujistěte, že prací prostředek, který používáte, se skutečně hodí pro váš typ pračky. Dále čtěte: Sušička, nebo prádlo venku na stojanu? Odpověď je překvapivě jasná, ale má to svá pravidla.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu