Péče o varnou desku: Vyhněte se agresivnímu náčiní a běžným čistícím prostředkům
Vyčistit varnou desku nebo sporák je mnohdy nepříjemný a složitý úkol. Mastnota, zbytky jídel a vysoké teploty dokáží nadělat mnoho nepořádku. Pokud však budete čistit prostor na vaření každý den, ušetříte si spoustu námahy i peněz.
Šetrná péče je základ
Pokud chcete v kuchyni uklizeno, ideálně utírejte linku včetně varné desky každý večer. Vystačíte si s teplou vodou a jemným hadříkem. U indukčních a sklokeramických desek rozhodně zapomeňte na čištění ostrými předměty nebo drátěnkou. Tímto způsobem byste desku nenávratně zničili. Navíc by se do vámi způsobených mikroskopických rýh snadno usazovaly další nečistoty. Opatrní buďte také při manipulaci s hrnci a dalším nádobím. I takto můžete povrch desky poškrábat.
Jak na připáleniny
Sklokeramické a indukční desky jsou křehké. V ideálním případě by se na varnou desku nemělo vylít nic, kromě čisté vody. Zvlášť složité je odstraňování cukru, který na sklokeramickém a indukčním povrchu vytváří karamelovou krustu.
Pokud se již na desku dostane obsah hrnce a zaschne, nepoužívejte běžné prostředky. Na odolné skvrny vám pomůže speciální škrabka určená pro varné desky. Čepel je potřeba jednou za čas vyměnit. Škrabkou odstraníte nejhorší připáleniny.
Pokud žádnou pomůcku na mechanické odstranění nemáte, pomůže vám obyčejná citrónová šťáva. Ta totiž dokáže zaschlou špínu dostatečně naleptat, díky čemuž ji můžete následně poměrně snadno odstranit. Šťávu přitom stačí nechat působit jen několik minut. Na závěr úklidu můžete použít čistící prostředek na sklokeramiku. V ideálním případě pak ještě desku přeleštěte utěrkou z mikrovlákna, která omezí další ulpívání nečistot a prachu.