S konvicí za 200 korun na energiích neušetříte. Jakou roli hraje při koupi rychlovarky cena?
Proč je tak důležitý u rychlovarných konvic příkon? Právě na něm totiž závisí rychlost, s jakou konvice vodu uvaří. Jak poznat, že je tak akorát? Nádobě o objemu jeden litr odpovídá minimální příkon 1 500 W, pro konvici, která pojme až 1,7 litru, sledujte číslo kolem 2 200 W a výše. Jen tak si budete jisti, že sáhnete po výrobku s optimální spotřebou energie a rychlostí. Čím je příkon vyšší, tím pochopitelně lépe.
Spotřebu ovlivní i velikost
Pokud nechcete při ohřevu vody zbytečně plývat (jak vodou, tak energiemi), zajímat vás musí také velikost konvice. Hraje zásadní roli při otázce, kolik lidí bude fakticky konvici využívat. Zatímco bezdětný pár si skvěle vystačí s objemem přes litr, rodina se třemi dětmi uvítá litr a půl. Půllitrovka vystačí pro lidi, kteří žijí sami. Je však třeba počítat i s tím, že přijímáte návštěvy a konvice je v takových chvílích nanejvýš komfortní. Pokud tedy váháte nad velikostí, přikloňte se raději k o něco větší variantě. Pochopitelně tak, aby se vám vešla v kuchyni na místo poblíž elektrické zásuvky.
Vážně chcete vařit v plastu?
A můžeme se přesunout k tomu, jak konvice vypadá. Pro většinu z nás docela podstatná věc, která se spotřebou nijak nesouvisí, ale na ceně se pochopitelně odrazí. Nabízí se plast, který je nejlevnější, a v jehož provedení koupíte konvici už od dvou stovek nahoru. Základní účel splní, hodí se proto na studentské koleje, postačí i na chatu. Pokud si nepotrpíte na design, v podstatě i do domácnosti. Ovšem vařit vodu v plastu není zrovna ekologické. Někteří prý cítí plast i v kávě.
Za design se platí
„Zdravější“ je sklo. Konvice ve skle doplní skvěle každý interiér, navíc v ní přesně vidíte, kolik vody spotřebujete a příště napustíte klidně méně. Nevýhodou mohou být kapky vody usazující se na povrchu. Klasikou je nerez, s nímž také nešlápnete vedle. Může se hodit k troubě, digestoři, sporáku či mikrovlnce. Velmi nápadité bývají keramické konvice, které se hodí do retro domácností. Mohou být i hezkým dárkem pro vaše blízké. Dalším aspektem je pak design, za který si ale většinou připlatíte.
Vychytávkou je termoregulace
Vzhledem k tomu, že většina moderních konvic má dnes umístěnou topnou spirálu v nerezovém dnu, tuto otázku řešit nemusíte. Už jen kvůli čištění je to oproti starším kusům obrovská výhoda. Ovládání konvic bývá většinou jednoduché: podsvícením sama upozorní na to, že je v provozu. Některé přístroje jsou však opatřeny dalšími vychytávkami. Patří mezi ně nastavení teploty vody, pokud jste milovníci čaje. Jsou i takové konvice, které jsou spojené s čajovarem, opatřeny sítkem a umožní uchovat nápoj teplý po celý den. Jestli máte děti, zajímat vás bude jistě i bezpečnostní pojistka nebo stabilita konvice. Desatero pro správné zacházení se spotřebiči najdete zde.
Zlatá střední cesta? Už kolem pětistovky
Konvice se dají pořídit už od dvou stovek, můžete za ni v obchodě ale nechat i několik tisíc korun. Co od jednotlivých cenových relací očekávat? Nejlevnější přístroje jsou menší a mají nižší příkon – o optimální spotřebě energií tedy rozhodně mluvit nemůžeme. Voda se vaří déle, takže co ušetříme při koupi, několikanásobně zaplatíme během jejího provozu. Zlatou střední cestou mohou být už konvice kolem pětistovky, které se navíc dají pořídit v nerezu a něco vydrží. Kvalitní nádoby se pohybují od osmi set korun nahoru. Tolik stojí obvykle konvice ze skla nebo keramiky s dobrým příkonem.