Jak vyčistit sklokeramickou desku
Mastnota, zbytky jídel a prach v kombinaci s vysokými teplotami dokáží udělat na varné desce pořádnou paseku.
Jak se správně starat o sklokeramickou varnou desku? Pokud nechcete sklokeramiku poškodit, měli byste se vyhnout používání ostrých předmětů a drátěnek. I když by to nemuselo být na první pohled patrné, může se stát, se na povrchu vytvoří rýhy a i když mikroskopické rýhy neomezí funkci sporáku, mohou se v nich usazovat další nečistoty.
Plast odstraňte ihned, jiné nečistoty nechce vystydnout
Může se stát, že se nám podaří na desce roztavit plast – od misky, přes prkýnko, po potravinovou fólii či sáček, v takovém případě je potřeba zasáhnout hned. Tento druh nečistot lze odstranit ještě za tepla, když jsou měkké.
Se zbytky jídla je ale lépe počkat, až sporák vystydne. Na jejich setření postačí houbička a běžný saponát. Pokud se nám ale nějaké jídlo seškvařilo, je zapotřebí použít škrabku, ale pozor ne tu na brambory, v kuchyňských potřebách je potřeba se ptát po speciálních škrabkách na sklokeramiku. Speciální škrabky sice mají ostrou hranu, desku ale nepoškodí, protože jsou k povrchu přiloženy pod úhlem a jen po ní kloužou. Škrabky si poradí s jakoukoli uškvařenou nečistotou.
Ošetřit a naleštit
Po odstranění nečistot by se měla deska ošetřit a rozleštit. Dnes již běžně v drogeriích zakoupíte speciální přípravky pro čistění sklokeramiky. I když je asi nebudete používat denně, jejich občasné použití se doporučuje. Na povrchu totiž zanechávají speciální ochranný film, takže ušpinit desku už není tak snadné a nečistoty nemohou tak snadno přilnout.
Citrónová šťáva
Pokud myslíte ekologicky a chemické prostředky nechcete používat, vsaďte na citrónovou šťávu, tak je skvělá pro odstranění zaschlých zbytků. Šťávu necháte působit několik málo minut a ta na sebe zaschlou špínu naleptá, díky tomu ji následně snadno odstraníte. Je to dobrá metoda v případě, že nemáte zmíněnou škrabku.