Mezi různými odšťavňovači je velký rozdíl. Přístroje, které pracují rychle, zničí i většinu vitaminů

Spotřebiče 04. dubna 2020 | 17:24 — Anna Novotná
Šťávy, džusy, přesnídávky nebo polévky. Stačí mít doma odšťavňovač a všechny tyto produkty můžete mít hotové během chvilky. Ovšem s rozdílnou kvalitou. Zatímco některé přístroje uchovají v jídle maximální dávku vitaminů, o jiných se to říct nedá.
Další 3 fotografie v galerii
Výběr přístroje přizpůsobte konkrétním požadavkům domácnosti / Internet

Odšťavňovače jsou na trhu už celou řadu let a jejich obliba postupem let roste i klesá. V posledních letech se dostávají do popředí zájmu zejména kvalitnější spotřebiče. Řada lidí má snahu zpracovávat domácí produkty a stravovat se zdravěji. A vlastnoruční lisování bez konzervace je žádaným artiklem.

Lisujte bez kompromisů

Jak vybrat ten pravý odšťavňovač pro domácí použití? Záleží na tom, jak často zpracováváte suroviny, kolik a jaké. Řada přístrojů je označována jako univerzální, ale výsledky tomu mnohdy odpovídají. Konkrétní výběr vás zbaví nutných kompromisů. Vybírat lze zjednodušeně mezi odstředivými a šnekovými odšťavňovači, vertikálními nebo horizontálními.

Šťávu ve vynikajicí kvalitě můžete čekat pouze od šnekových přístrojů. Ve srovnání s odsřeďováním pracují pomaleji, ale právě nízké otáčky i teplota pomohou uchovat ve zpracovaných surovinách maximum vitaminů i enzymů. Pokud se nechcete omezovat na určité druhy zeleniny, nejvýkonnější a nejefektivnější jsou dvouhřídelové odšťavňovače. Jsou nad vaše finanční možnosti? Stejně kvalitní šťávu vám vyrobí i jednoduché mechanické odšťavňovače, ovšem místo motoru budete muset ručně otáčet klikou.

Kvalitní šťáva vydrží v lednici celý den

Nízkootáčkové spotřebiče nabízejí i další benefity. Jestli patříte k těm, kteří si rádi chystají smoothie na další den, jsou jasnou volbou. Šťávy tolik nepění, nepodléhají tak rychle oxidaci a v ledničce vám vydrží klidně celý den. Poznat je to i na samotné chuti, nehledě na to, že kvalitní šťávy obsahují často i kousky vlákniny. Její množství ale závisí na tom, jak husté je použité sítko, kde se vláknina zachytává. Dále čtěte: Drží se vám v lednici voda? Poradíme, jak se vypořádat s ucpaným odtokem.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu