Sušení bylinek má svá pravidla. Zkuste se vyhnout častým chybám
Bylinky by se měly sklízet předtím, než začnou kvést. Kdo je využívá v průběhu sezony pravidelně, tomu v podstatě kvést ani nezačnou. Babí léto je pak ideálním obdobím, kdy je nejlepší bylinky odřezat a začít sušit. K záhonkům je vhodné zajít hned dopoledne, kdy opadla rosa, ale zatím na bylinky nepraží polední slunce, takže jejich lístky nejsou zvadlé.
Které bylinky jsou pro sušení vhodné
Nasušit si lze vlastní tymián, majoránku, oregano, mátu, saturejku, libeček, stejně tak celerovou nať. Kdo si rád přidává do polévky petrželku, je lepší zvolit hladkolistou, kudrnka totiž ztrácí sušením vůni. Naopak pažitku, kopr nebo bazalku je mnohem lepší zamrazit. Bylinky sušené v domácích podmínkách jsou chuťově lepší než kupované, takže za trochu námahy proces sušení stojí. Naštěstí je velmi jednoduchý a dá se zvládnout i na malém prostoru.
Příprava bylinek na sušení
Sušit je možné pouze zdravé větvičky a listy rostlin. Nezapomeňte je předtím zbavit hmyzu a veškerých nečistot. Obyčejně je stačí z lístků setřepat. Proplachování pod vodou bylinkám příliš nesvědčí. Mokré bylinky jsou totiž náchylné k plísním a houbám.
Tři možnosti sušení
Jestli se rozhodnete sušit bylinky přirozeně, můžete začít tradičním způsobem, kterým je svazování jednotlivých druhů do tenčích svazků. Stačí použít tenkou gumičku a svazek vždy zavěsit vzhůru nohama na suchém místě, kde proudí vzduch. Ideální je pro sušení bylinek půda. Zavěšené bylinky je také možné vložit do papírových sáčků, které předtím opatříte několika otvory, aby se k rostlinkám dostal vzduch. Správně usušené bylinky jsou křehké a snadno se drolí.
Podobně jako houby můžete bylinky rozložit v tenké vrstvě na čistý bílý papír (např. balicí), plátno nebo utěrku a sušit v několika patrech nad sebou. Použít můžete bedýnky či přepravky. Nikdy ovšem nepoužívejte na sušení bylinek novinový papír a nesušte bylinky na slunci. Vhodné je pro ně tmavé, suché, teplé a dobře větrané místo s maximální teplotou do 40 stupňů Celsia. Bylinky mohou schnout i několik týdnů, potřebují svůj čas. Pro každoroční sušení se vyplatí pořídit si několikapatrovou závěsnou síť určenou na sušení bylinek nebo hub.
Nejjednodušším řešením je pak použít elektrickou sušičku potravin. Při koupi je ale vhodné zvolit přístroj, který suší rovnoměrně. Usnadní to proces sušení a sníží riziko, že nedostatečně usušené lístky bylinek zplesniví. Sušení v klasické či mikrovlnné troubě se moc nedoporučuje. Snižují totiž obsah účinných látek i chuť bylinek.
Skladování sušených bylinek
Jednotlivé bylinky je nutné skladovat zvlášť, a to v pevně uzavíratelných nádobách. Mohou to být plechové krabice, zavařovací sklenice nebo jakékoliv dózy, stejně tak uzavíratelné sáčky. Nádoby musejí být uskladněny na suchém a tmavém místě, v opačném případě přijdou bylinky o svou barvu. Ideálním místem je pro ně spíž. Plátěné pytlíky pro uskladnění bylinek vhodné nejsou. Dále čtěte: Tipy, jak skladovat česnek a cibuli, aby vydržely co nejdéle chutné.