Jak pěstovat zázvor v domácích podmínkách. Stačí kořen z obchodu

Tipy a inspirace 04. listopadu 2020 | 09:46 — Marie Drahá
Zázvor je právem považovaný za všelék. Jeho citrusová vůně a nezaměnitelná pikantní chuť si získala řadu příznivců, kteří z něj zejména v zimním období rádi připravují horký nápoj. Zázvor léčí nachlazení i zažívací potíže. Dobrou zprávou je, že vypěstovat se dá i doma v květináči.
Další 4 fotografie v galerii
Klíčící kořen zázvoru připravený k pěstování / Depositphotos

Koření pocházející z Asie se řadí mezi nejzdravější a nejchutnější na světě. Zázvor je přímo nabitý živinami, z nichž nejvýraznější účinnou látkou je gingerol. Pomáhá snižovat riziko vzniku infekčních onemocnění a dokáže potlačit růst nejrůznějších druhů bakterií. Zázvor si dokáže hravě poradit se zažívacími potížemi, snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, zmírňuje bolesti a otoky svalů. Užívá se syrový, sypaný, kandovaný, sehnat se dá také v podobě esenciálního oleje.

Pěstování zázvoru je snadné

Přestože je v našich podmínkách zázvor běžně dostupnou surovinou, vypěstovat si jej v domácích podmínkách není nijak složité. Jednou z možností je koupit semena nebo sazenici zázvoru v zahradnictví nebo přes internet a rovnou sázet. Pokud se však rozhodnete pěstovat rostlinku z kořene, který seženete v obchodě, jde to.

V obchodě si vyberte pěkný neseschlý oddenek a namočte jej minimálně přes noc do teplé vody. Je důležité, aby se z kořene vylouhovaly zabraňovače růstu. Vyberte široký květináč, protože rostlinka poroste do šířky, a naplňte jej hlínou. Do ní zasaďte namočený kořen a přikryjte ještě několik centimetrů hlínou. Pokud máte kořen naklíčený, rašící pupeny dejte směrem nahoru.

Potřebuje dostatek vláhy

Květináč postavte na teplé a slunné místo a zázvor pravidelně zalévejte. Potřebuje dostatek vláhy. Protože roste velmi pomalu, první výhonky spatříte pravděpodobně za několik týdnů. Velký kořen naroste přibližně za deset měsíců, už za tři měsíce lze ale sklízet malé kousky zázvoru. Stačí odhrnout hlínu, kousek kořene odříznout a znovu zahrnout.

Pokud chcete zázvor sklízet pravidelně, můžete si zasadit rostlinek víc nebo počkat, až naroste hlavní oddenek a ponechat v půdě několik malých oddenků, z nichž naroste nová rostlina. Více než v květináči naroste zázvor na záhoně, kam je možné přesadit jej na jaře. Dále čtěte: Topení v zimě dává pokojovkám zabrat. Dopřejte jim správnou péči, existují k tomu různé vychytávky.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu