Vánoční úklid se dá stihnout i za jediné odpoledne. Chce to jen systém

Tipy a inspirace 20. prosince 2020 | 08:54 — Marie Drahá
Ježíšek přijde už za týden a vy začínáte stresovat, že jste se zatím nestihli pustit do vánočního úklidu? Nepropadejte panice. Gruntování se dá zvládnout i na poslední chvíli. Věnujte mu jedno celé odpoledne a váš byt se bude blýskat.
Další 4 fotografie v galerii
Nejdříve se zaměřte na místa, která jsou nejvíc na očích / Depositphotos

Jestli si toho nechcete nakládat na bedra příliš, zapomeňte letos na okna, která v zimních plískanicích stejně dlouho čistá nevydrží. Stejně tak se už nepouštějte do velkého třídění v poličkách a ve skříních, které by vám pomohlo zbavit se v domácnosti zbytečností. Nikdo vám tam neuvidí a po Vánocích budete mít na velké gruntování času dost. Před svátky se soustřeďte hlavně na místa, která jsou nejvíce na očích. S šikovnými pomocníky se může váš byt blýskat během několika hodin.

Jak na rychloúklid

Protože bude potřeba uklidit v celém domě, nejdříve si v klidu sedněte ke kávě a naplánujte, v jakém pořadí chcete postupovat. Nejlepší je začít místnostmi, kde budete s úklidem hotoví během chvilky. Kuchyni a koupelnu, kde se asi zdržíte nejdéle, si raději nechte na konec.

1. Rozházené věci patří do skříní

Jako první ukliďte všechno, co v pokoji působí rušivým dojmem. Může to být pohozené, nevyžehlené nebo nevytříděné prádlo, stohy papírů, hračky, odpadky nebo nepotřebné drobnosti. Vše uložte do skříní, úložných boxů, košíků nebo odneste rovnou do popelnice. Smeťte pavučiny.

2. Mokrým hadrem odshora dolů

Napusťte si kýbl s teplou vodou, přilijte do něj saponát nebo obyčejný ocet, vezměte do ruky hadřík z mikrovlákna a postupujte v každé místnosti odshora dolů. Nejprve otřete prach ze zhasnutých svítidel, skříní a polic. Jestli nechcete být věčným otrokem úklidu, rovnou se zbavte všech pracholapek. Přetřete parapety, horní rámy obrazů, veškerý nábytek včetně dveří i elektroniku a pokračujte v další místnosti. Vodu měňte podle potřeby.

3. Alkohol si se šmouhami poradí

Vyleštěte veškeré skleněné skříňky a zrcadla. Jestli se chcete obejít bez šmouh, použijte přípravek s obsahem alkoholu. Ostatně na rychloúklid se kromě hadříků z mikrovlákna velmi osvědčily také čisticí vlhčené ubrousky, s nimiž velmi efektně otřete otisky prstů na spotřebičích, varné desce, dřezu, sporáku i bateriích v kuchyni, v koupelně nebo na záchodě. Hodí se mít po ruce i přípravky, které zabraňují masivnímu usazování prachu. Nezapomeňte při tom ve všech pokojích otevřít okna a pořádně vyvětrat.

4. Houbička na nádobí smyje špínu

Vnější část toalety včetně záhybů umyjte hadříkem či ubrousky, vnitřek projeďte štětkou a přidejte vůni. Umyvadlo, vanu i sprchový kout přestříkejte speciálním přípravkem nebo octovým roztokem a přejeďte hrubou stranou houbičky na nádobí. Podobným způsobem umyjte kachličky za kuchyňskou linkou. Vše spláchněte vodou.

5. Luxování a podlahy nakonec

Nakonec v celém bytě vysajte a umyjte podlahy. Domov ozdobte svíčkami, polštářky i přehozy a provoňte oblíbenou vůní. Vyrobte si na svátky vlastní vůni podle chuti. Výroba aroma svíčky není nijak složitá.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu