Vitaminy v květináči zajistí imunitu, bez které se v zimě neobejdeme. Řeřichu můžete sklízet už za týden

Tipy a inspirace 14. ledna 2021 | 12:14 — Marie Drahá
Především v zimním období, kdy jsme nejvíce náchylní k chřipce a dalším chorobám, se bez pravidelného přísunu vitaminů neobejdeme. Není přitom nutné spoléhat jen na obchody či lékárny. Doplňkový zdroj vitaminů si můžeme vytvořit i sami v pohodlí domova.
Dalších 5 fotografií v galerii
Petrželová nať je velmi bohatá na vitamin C / Pexels

Nejjednodušším způsobem, jak si v zimě zajistit cenný zdroj vitaminů, je pěstování řeřichy seté. Obsahuje velké množství vitaminu C, ale také minerální látky a hořčičné silice, které podporují dobré trávení. Řeřicha se hodí na pomazánky, do salátů i na ozdobení polévek.

Řeřichu lze sklízet už za týden

Její pěstování v domácích podmínkách je více než snadné. Stačí vyložit mělkou mističku tenčí vrstvou vaty, na kterou hustě vysejeme semínka řeřichy a udržovat ji stále vlhkou. Misku položíme na okenní parapet v místnosti s pokojovou teplotou a za týden můžeme sklízet přibližně šesticentimetrové výhonky rostlinky. Řeřicha se stříhá těsně nad vatou a protože již znovu neobraší, je nutné vysét semínka znovu.

Pažitku i cibulku můžete sestříhávat

Dalším zdrojem vitaminů v zimním období je rychlená pažitka. Její nať obsahuje celou řadu vitaminů a při pravidelné zálivce se jí bude dařit v květináči na okně. Podobně se dá rychlit také cibule zimní – sečka, jejíž listy sklízíme, jakmile dorostou do výšky alespoň 10 cm.

Petrželová nať je bohatá na vitamin C

Nať, která se hodí především do polévek a na ochucování omáček či masa, získáme z pěstování kadeřavé nebo kořenové petržele. Vyhovuje jí středně těžká zemina a použít můžeme zvlášť k tomu určený hrnec „petrželák“. Kromě užitku tak získáme v kuchyni hezkou dekoraci. Podobným způsobem lze získat v domácích podmínkách také celerovou nať. Na rozdíl od petrželové však obsahuje jen poloviční množství vitaminu C. Dále čtěte: Výjimečné účinky skořápek z ořechů. Lze z nich vyrobit čaj proti kašli i bělidlo na zuby.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu