Zálivka, hnojení, péče. Několik tipů, jak se správně postarat o kaktusy

Tipy a inspirace 13. února 2021 | 10:33 — Marie Drahá
Jsou nenáročné, dají se postavit téměř všude a péče o ně zabere minimum času. Kaktusy a sukulenty si oblíbili všichni, kteří dávají přednost netradičnímu interiéru. Nejlépe vyniknou pospolu a čas od času nabídnou majitelům skutečnou pastvu pro oči. Víte, jak se o ně správně postarat?
Další 3 fotografie v galerii
Kaktusy i sukulenty potřebují dostatek světla / Pixabay

Kaktusům se nejlépe daří poblíž jižního, západního či východního okna. Potřebují totiž přímé sluneční světlo, které jim severní strana většinou nedopřeje. Podobně jsou na tom sukulenty. U těch je ale potřeba se sluncem trochu šetřit. Příliš ostré paprsky by mohly listy spálit nebo na nich zanechat nevzhledné fleky. Bez světla se však rozhodně neobejdou.

Když květináč, tak s dírkami

Mezi nejoblíbenější sukulenty patří krasula jinak zvaná tlustice, která se hodí i pro začátečníky, stejně tak nenáročná echevérie či aloe vera. Sází se obyčejně do substrátu určeného pro kaktusy a sukulenty, jenž obsahuje zeminu v kombinaci s pískem. Květináč s dírkami bývá v tomto případě dobrou volbou. Díky němu se vždy podaří vylít přebytečnou zálivku z podmisky.

Kaktusy ani sukulenty bohatou zálivku nesnesou. Podobně jako většina pokojových rostlin i tyto druhy zahynou nejčastěji důsledkem přelití. V zimních měsících, kdy mají květiny vegetační klid, je stačí zalít přibližně jednou za tři týdny až za měsíc. Ve vedrech se zalívají sukulety jednou za několik dní, kaktusy až jednou za 14 dní v závislosti na druhu rostliny. Vodu na zálivku je lepší nechat odstát, stejně tak je dobré vyhnout se zalívání listů. Ideálním řešením je nechat rostlinku napít z misky a přebytečnou vodu následně slít.

Nad radiátorem jim dobře nebude

Kaktusy milují v zimě přítmí a chlad. Dobře jim bude na chodbě, stejně tak v ložnici, kde bývá obvykle ze všech místností nejchladněji. Na parapetu nad radiátorem se jim tolik dařit nebude. Pokud s jejich pěstováním teprve plánujete začít, vyzkoušejte gymnocalycium, lobivii nebo rebutii. Jedná se o nenáročné druhy, s nimiž si bez problémů poradí i naprostý začátečník. Všechny tři druhy poměrně dobře kvetou. V interiérech je ale často k vidění také astrophytum, echinocactus, echinocereus či notocactus.

Sukulenty uvítají, pokud je v létě přemístíte na terasu, balkon nebo skalku a s blížícím se podzimem je zase přesunete zpátky do domu. Kaktusy i sukulenty stačí hnojit jednou za čas, v zimním odbobí raději vůbec. Jestli začnou uhnívat, znamená to, že mají přebytek zálivky. V takovém případě je nejlepší nechat substrát úplně vyschnout. Případné škůdce je pak nutné mechanicky sesbírat. Dále čtěte: Zimní období pokojové rostliny velmi vyčerpává. Pěstitelé návíc v péči často chybují.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu