Nejkrásnější dekorace z korkových zátek, které se hodí i do moderního interiéru

Tipy a inspirace 02. března 2021 | 14:54 — Marie Drahá
Sešlo se vám doma hodně korkových zátek a přemýšlíte, jak je v interiéru vkusně využít? Tipů na nejrůznější dekorace je na internetu celá řada. Ne všechny se ale dají označit za stylové. Zkuste si vytvořit takové, které mohou být v moderní domácnosti skutečnou ozdobou.
Dalších 5 fotografií v galerii
Zátky od vína lze v interiéru využít velmi stylově / Depositphotos

Podobně jako dřevo přináší korek do bytu kousek přírody a pocitově jej protepluje. Původně byl spojován spíše s rustikálním stylem bydlení, dnes se ale stále častěji objevuje také v moderním interiéru. Nemusíte být velcí milovníci vína, abyste se mohli pustit do tvoření, z kterého budete mít radost a současně i užitek. Stačí oslovit své příbuzné a pár známých, aby vám se sběrem špuntů pomohli. Za odměnu je pak můžete jedním ze svých výtvorů obdarovat.

Sbírejte do průhledného skla

Jestli jste se rozhodli začít korkové zátky sbírat, pořiďte si vysokou průhlednou vázu, kam je budete ukládat. V interiéru se tak stane dekorací sama o sobě. Postavte ji na polici nebo do mezipatra, kde bude snadno přístupná pro všechny. S výrobou drobností začněte v okamžiku, kdy budete mít korku dostatečné množství.

Práce se špunty je velmi jednoduchá. Ve většině případů si vystačíte s menším nožíkem, tavnou pistolí, případně základem, který plánujete korkem ozdobit. Velmi oblíbená je obyčejná dekorace ve tvaru srdce, kterou zvládne skutečně každý. Ozdobí stěnu v kuchyni nebo ve vstupní hale a krom jiného může mít i praktické využití: může totiž sloužit jako nástěnka, v ložnici či v koupelně zase jako šperkovnice.

Zátky v kuchyni i na poličce

Hodil by se vám na stěnu spíš čtverec nebo kruh? Stačí se poohlédnout po vhodném rámu a doplnit jej korkem. Pokud nemáte podklad, slepujte k sobě korky tavnou pistolí vcelku, v opačném případě je stačí rozříznout napůl a využít obě poloviny, případně tu hezčí. Obrazec může skvěle doplnit zeď i jakoukoliv poličku.

Špunty využijete také v jídelně. Z korkových zátek se totiž často vyrábějí podtácky či podložky pod horké nápoje. Stačí je pouze slepit k sobě a oříznout do požadovaného tvaru. Necháváte si rádi vzkazy na ledničce nebo magnetické tabuli? Pak přilepte rozpůlené zátky k obyčejným magnetkám a nástěnka okamžitě získá jiný nádech.

Věnec či písmena ze špuntů

Velmi oblíbené jsou věnce z korku, které lze vyrábět během celého roku. Špunty od vína přitom tvoří základ a je možné je poskládat rovnoměrně nebo rozházeně - obojí vypadá dobře. Zátky se dají dozdobit libovolným způsobem a mohou například vyřešit potíže s velikonočním věncem. Špatně nevypadá ani rám obrazu tvořený špunty nebo velkoformátová písmena, která dohromady tvoří na stěně libovolný nápis.

Z korku jde vytvořit nádoba libovolného tvaru. Zakryje nevzhledný květináč nebo krabici na ukládání drobností. Myslete však na to, že nic se nemá přehánět. V opačném případě by se totiž z netradiční výzdoby mohl stát nevkusný kýč. Dále čtěte: Recyklujte a buďte originální. Vyrobte si designové stínidlo z láhve od vína.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu