Slupky z citronů a pomerančů se mohou hodit. Vyrobte si z nich univerzální čistič

Tipy a inspirace 27. května 2021 | 10:02 — Marie Drahá
Čeká vás kompletní úklid domácnosti a chystáte se na nákup drahých značkových prostředků? Zadržte. Běžné kuchyňské suroviny se při gruntování už osvědčily kdekomu. Jsou účinné, levné a bez chemie. Díky citrusům vám navíc dům hezky provoní.
Další 3 fotografie v galerii
Univerzální čistič díky citrusům domácnost provoní / Depositphotos

Máte obavy, že domácí ingredience nebudou na mytí zašlé špíny dostatečně účinné? Opak je pravdou. Univerzální čistič, který si můžete vyrobit během chvilky, vás zbaví zašlé špíny v dřezu, sprchovém koutě i na dlaždicích v kuchyni. Použít jej můžete dokonce na usazeniny na vodovodních bateriích.

Postup výroby

Jak takový čistič vyrobit? Zřejmě vás nepřekvapí, že hlavní ingrediencí bude ocet. Použít můžete klasický lihový nebo jablečný, který po sobě nezanechává tak výrazné aroma. Ocet nalijete do poloviny větší uzavíratelné sklenice a do něj vložíte slupky ze dvou vymačkaných citrusů. Jestli použijete citrony nebo pomeranče, záleží jenom na vás. Oba druhy ovoce potlačí výrazné octové aroma a během úklidu všechny místnosti hezky provoní.

Sklenici s octem a slupkami uložíme kamkoliv, kde nebude zavazet, a necháme macerovat. Jednou za pár dní protřepeme, aby vůně pronikla opravdu všude. Takto necháme uležet minimálně tři týdny, někdo nechává dokonce tři měsíce. Po této době ocet přecedíme, slupky vyhodíme a přilijeme panáka čirého alkoholu – vodky nebo slivovice. Zamícháme, přelijeme do rozprašovače a můžete používat. Univerzální čistič je možné doplnit několika kapkami esenciálního oleje.

Jak jej použít

Ocet v kombinaci s alkoholem a citrusy je vysoce antibakteriální. Dezinfikuje povrchy, zbaví jich mastnoty i vodního kamene. Dá se použít opravdu všude. Domácí čistič je vhodné nastříkat, nechat chvilku působit a poté setřít houbičkou nebo hadříkem. Výsledkem je dokonale čistá a zářivá plocha bez použití chemikálií. Dále čtěte: Voda z brambor má mnoho využití. Jako přírodní hnojivo vás zbaví mšic.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu