Tablety do myčky umyjí víc než jen nádobí. Za pár korun nablýskají a provoní téměř celou domácnost

Tipy a inspirace 26. července 2021 | 10:34 — Veronika Prášilová
Malý pomocník s širokým spektrem využití. Tablety do myčky se dají v domácnosti využít více způsoby. Vyčistí, vyleští nebo provoní, a to doslova za pár korun.
Dalších 6 fotografií v galerii
Tableta do myčky je malá, ale šikovná / Shutterstock

Tablety do myčky jsou malé, ale disponují obrovskou nejen čisticí silou. Podívejte se, jaké zajímavé využití byste pro ně našli vy. Bavit se budeme o tabletách tvořených slisovaným práškem, ale v některých případech se dají použít i plastové tablety.  

Skvrny nemají šanci

Dokonale vyprat a především odmastit kuchyňské utěrky nebývá snadný úkol. Často si prací prášek musí poradit i s velmi odolnými skvrnami. S tím pomohou tablety do myčky, které směle nahradí prací prášek, kterého byste museli použít zbytečně velké množství. Stačí jednu přidat přímo do pracího bubnu, teplotu nastavit na 60 stupňů Celsia a zvolit delší prací program.

Zářivě čistá toaleta

Častým problémem toalet bývají usazeniny pod vodní hladinou. Pokud však použijete tabletu do myčky, dočkáte se překvapivě čistého výsledku. Jednu tabletu vhoďte do mísy a nechejte působit nejlépe přes noc. Poté štětkou důkladně očistěte dno mísy a také okolo celé mísy pod okrajem. Po spláchnutí budete mít opět toaletu jako novou a navíc bude také příjemně vonět.

Pračka bez usazenin

Každá pračka se časem zanáší, i když to není vidět. Ať je to vodním kamenem nebo zbytky špíny po praní. Pokud se pračka pravidelně nečistí, můžete to vést k tomu, že prádlo nebude dobře oprané a může být i nepříjemně cítit. Čisticí proces se dá zvládnout i bez drahých speciálních přípravků. Tuto práci zastane tableta do myčky, kterou vhoďte do bubnu a nastavte šedesátistupňový program. Látky obsažené v tabletě se postarají o rozpuštění všech nečistot. 

Plastový nábytek jako nový

Každý plastový nábytek, především ten používaný venku, časem ztrácí na své původní kráse. Je zašlý a jakoby stále špinavý. Pokud jej však vyčistíte za použití tablety do myčky, opět prokoukne. Jednu tabletu rozpusťte v menším množství vody a nábytek očistěte například houbičkou na nádobí. Poté jej omyjte čistou vodou, bude opět vypadat jako téměř nový. Čtěte také: Zdánlivá maličkost, díky které se v horkých dnech vyspíte mnohem lépe.

Odolné usazeniny v troubě

Na odolné připáleniny a mastnotu mnohdy nepomáhají ani speciální přípravky. V takovém případě si zkuste vyrobit hustou kašičku ze dvou či tří tablet do myčky a horké vody. Do ní přimíchejte i trochu přípravku na čištění trouby. Směs naneste na postižená místa a nechejte působit. Poté by měly jít nečistoty odstranit bez velkého drhnutí. Nakonec vnitřek trouby omyjte teplou vodou. Tento krok nepodceňte, jinak by trouba po zapnutí šla cítit chemickými prostředky.

Porcelán bez patiny

Často se stává, že se na porcelánu po nějaké době utvoří matný povlak. Výjimkou není ani zažloutnutí. Následující postup, kterým mu vrátíte jejich původní vzhled, se však nedá aplikovat na neglazovaný porcelán a kusy s kovovým zdobením. V ostatních případech lze nádobí ponořit do horké lázně, ve které rozpustíte tabletu do myčky. Po několikahodinovém působení by měl povlak pustit a po opláchnutí čistou vodou bude nádobí vypadat opět jako nové.

Zdroj: thekitchn.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu