Jak dostanete vosk ze svíček z dřevěných povrchů, aniž byste je poničili

Tipy a inspirace 30. srpna 2021 | 10:30 — Mirka Malá
Svíčky dělají krásnou atmosféru, ale někdy se prostě stane, že nám vosk přeteče a poškodí nábytek nebo koberec. Pak si musíme lámat hlavu s tím, jak třeba ze stolu nebo komody vosk dostat a nábytek nepoškodit.
Další 3 fotografie v galerii
Vyteklý vosk ze svíček dokáže zničit kdejaký povrch / Depositphotos

Navíc některé svíčky také obsahují barvivo, které může s dřevěnými povrchy nadobro zatočit. Ale stále existují způsoby, jak se vosku zbavit a nábytek nepoškodit. Přesto nespěchejte a na odstraňování vosku jděte pomalu. Nejdůležitějším pravidlem při odstraňování vosku ze dřeva je nezpůsobit další poškození povrchové úpravy. Správná metoda odstraňování závisí na typu povrchové úpravy dřeva na podlaze nebo nábytku.

Základní odstranění vosku pro každý typ dřevěného povrchu

Vosk v první řadě nechte zcela vychladnout a ztuhnout. Když už jednou vytekl, spěchem nic nezachráníte, ba naopak. Následně použijte nějakou plastovou škrabku, jako náhradní varianta může sloužit vaše plastová kreditka nebo průkaz do fitka a jemně jí vosk ze dřevěného povrchu odstraňte. Rozhodně příliš netlačte, jinak dřevo poškrábete. Následně musíte odstranit malé zbytky vosku nebo skvrny od barevného vosku na světlých povrchových úpravách dřeva. To udělejte namočeným měkkým hadříkem, ale ne do vody, nýbrž do směsi jednoho dílu destilovaného bílého octa a dvou dílů vody. Následně postižené místo osušte suchým hadříkem a naneste lehkou vrstvu leštidla na nábytek. 

Tepelné odstranění vosku

Můžete vyzkoušet také tepelnou metodu odstranění vosku, ale obecně je lepší ji využít pouze v případě, že nezabere výše uvedený postup. Nechte tedy žehličku zahřát na nejnižší teplotu. Pokud nechcete pracovat se žehličkou, použijte ruční fén nastavený na střední teplotu. Zakryjte voskovou skvrnu starým hadříkem. K ochraně přilehlého dřeva před žárem použijte hadřík, který je větší než skvrna. Umístěte žehličku naplocho na hadřík přímo na voskovou skvrnu na 15 až 20 sekund. Zahřátý vosk bude absorbován do hadříku. Pokud na něm ovšem žádné mastné místo neuvidíte, proceduru opakujte. Pokud použijete fén, postupujte stejným způsobem a horký vzduch z fénu nasměrujte na hadřík nad skvrnou. Následně samozřejmě místo ošetřete leštěnkou.

Odstranění vosku z neopracovaného dřeva

Může se stát, že jste například ještě svůj budoucí jídelní stůl nenatřeli nebo zatím není dřevo zcela opracováno, což znamená, že vylitý vosk se zapil do struktury dřeva. V takovém případě nejprve postižené místo zchlaďte pomocí kostek ledu, abyste měli jistotu, že vosk je zcela stuhlý všude. Následně škrabkou seškrábejte vše, co lze. To, co zbyde ve struktuře dřeva, posypte práškem mastku, který pomůže absorbovat vosk z drážek. Při následném zahřívání vosku postupujte podle pokynů k použití žehličky nebo fénu. Přes hadřík byste tak měli odstranit zbytek vosku i ze struktury a drážek. Následně nechte dřevo úplně vychladnout. Pomocí nylonového kartáče s tuhými štětinami nebo ručního vysavače odstraňte veškeré zbytky prášku mastku. V případě potřeby postup opakujte. Pokud i tak vidíte mastnou skvrnu po vosku, pak ji odstraňte směsí octa a vody. Dále čtěte: Při praní bílého a barevného prádla hraje teplota vody roli. A to zásadní.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu