Použití jedlé sody na čištění může některé povrchy nevratně poškodit. Na co ji rozhodně nesmíte použít

Tipy a inspirace 15. října 2021 | 13:07 — Zuzana Procházková
Jestliže jste nadšencem ekologického úklidu domácnosti a jedlou sodu s octem či citronem používáte na vše, pak zpozorněte. Existuje několik povrchů, které jedlou sodu nesnesou a mohli byste je nevratně poškodit. O jaké materiály se jedná, se dozvíte dále.
Další 3 fotografie v galerii
Při použití jedlé sody dejte pozor na keramické povrchy i porcelán / Shutterstock

O jedlé sodě se traduje, že je všestranným pomocníkem v domácnosti, neboť si poradí s jakoukoli špínou či zápachem. To není tak úplně pravda. Jedlá soda je jistě univerzální a lze ji použít k mnoha účelům, stále však existuje několik povrchů a materiálů, které ji nesnesou. Je totiž silně abrazivní, a právě tato vlastnost může některé povrchy poškodit.

Na lesklé povrchy zapomeňte

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že použití jedlé sody k čištění jakéhokoli lesklého povrchu či materiálu je vyloučeno. Jemný prášek by totiž mikroskopicky tyto povrchy poškrábal, čímž by je zmatnil. Jedlou sodou nečistěte ani skla nebo zrcadla. Jedinou výjimkou je aplikace roztoku sody s octem nebo citronem na odstranění velmi odolné skvrny. I tak je nutné nepoužívat tlak a nesnažit se o fyzické drhnutí skvrny.

Nepoužívejte jedlou sodu na nábytek

Jedlá soda může poničit i nábytek. Sice to není nevratné poškození, neboť jde dřevo opravit například lakováním, ale je to zbytečná a časově náročná práce navíc. Dalším problémem může být vniknutí jedlé sody do různých prasklin a nerovností ve dřevě. Bílé fleky esteticky nábytek hyzdí, navíc jsou velmi dobře viditelné. Odstranění bývá bohužel velmi náročné. Proto na nábytek jedlou sodu raději vůbec nepoužívejte.

Dejte pozor na keramické povrchy i porcelán

Sklokeramické varné desky, produkty z keramiky i porcelánu, to vše jsou materiály velmi náchylné na poškození jedlou sodou. Dokonce ani umyvadlo nebo toaletní mísa by neměly být drhnuty práškem z jedlé sody. Sice se na první pohled může zdát, že jste díky jedlé sodě dokonale vyčistili a rozzářili umyvadlo, ale postupem času zjistíte, že je čím dál více narušena svrchní vrstva.

A co další materiály, které se se sodou nesnesou

V poslední řadě i některé druhy kovů se s jedlou sodou nesnesou, a to kvůli chemické reakci, která vznikne. Nejviditelnější poškození můžete pozorovat na hliníku, stříbře nebo zlatě. Právě u zlatem malovaných talířů nebo hrníčků může čištěním jedlou sodou dojít k úplnému sedření tohoto zlatého zdobení. Stejně tak šperky rozhodně nečistěte jedlou sodou, neboť zanechávají šedavé povlaky, navíc šperky zmatňují, což rozhodně není žádoucí. Dále čtěte: Vyzrajte nad plísněmi v bytě. Vyzkoušejte černé uhlí, výsledek vás ohromí.

Zdroj: rd.com, thekitchn.com, express.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu