Že se červená vína podávají při pokojové teplotě, je mýtus. Potřebují chladit a každý typ vyžaduje jinou teplotu

Tipy a inspirace 08. listopadu 2021 | 11:12 — Mirka Malá
Většina lidí se řídí obecným předpokladem podávat červené víno při pokojové teplotě a bílé zase vychlazené z lednice. Ale to, že to dělají všichni ostatní, neznamená, že je to správné.
Další 1 fotografie v galerii
Červená vína byste doma měli chladit / Pixabay

Takže mělo by se červené víno chladit? Odpověď je ano i ne. Záleží na typu červeného vína a způsobu jeho skladování. Která červená vína by se měla vždy podávat studená a jak je chladit, popíšeme níže.

Jak obecně skladovat červené víno

Než se začnete zabývat chlazením červených vín, měli byste se nejprve ujistit, že se nezmění v ocet. Nejlepším způsobem, jak tomu zabránit, je správné skladování. Pokud máte ledničku na víno, můžete přeskočit k odpovědi na otázku, při jaké teplotě víno skladovat.

Pokud ale ledničku na víno nemáte, pak v každém případě uchovávejte vína na místě, kde není přímé sluneční světlo, a snažte se zajistit, aby láhve ležely na boku. Víno tak zůstává v neustálém kontaktu s korkem, zabraňuje jeho vysychání a propouští kyslík do láhve.

I kdyby se vám při nesprávném skladování víno nezkazilo, pak je tu ještě otázka jeho správné chuti. Když bude příliš studené, bude chutnat nevýrazně, s tlumenou chutí a vůní. Když ho budete podávat příliš teplé, bude postrádat svěžest a strukturu.

Jakou teplotu by mělo červené víno mit

Červená vína by měla být podávána mezi 10-18 stupni Celsia. Takže pokud ho máte uskladněné ve vytápěném prostoru, určitě je třeba nápoj před otevřením vychladit.

Existuje mnoho způsobů, jak to udělat. Nejrychlejší metodou je vložit láhev do kbelíku se slanou vodou (voda a kuchyňská sůl) a nejoficiálnější je naplnit kbelík na led do tří čtvrtin stejným dílem vody a ledu. Ale stačí také dát láhev do mrazáku. Jak dlouho by mělo víno strávit v mrazáku, záleží na jeho typu. Červená světlá budou potřebovat asi 25 minut. Středně tělnatá červená vína by měla být podávána asi po 15 minutách na ledu. Pokud chcete víno prostě jen vychladit v lednici, než přijde návštěva, pak jej tam nechte asi dvojnásobnou dobu, než platí pro mrazák.

Jaké druhy červeného vína by měly být chlazeny

Obecně platí, že čím světlejší červené víno, tím nižší by měla být jeho teplota. Světlá červená s relativně nízkým obsahem alkoholu a vysokou kyselinkou by měla být podávána při stejné teplotě jako plná bílá vína. To platí zejména pro lehce pitelná červená jako Beaujolais a Valpolicella, lehké styly Pinot noir a Cabernet franc nebo italské odrůdy jako Frappato a Dolcetto.

Pokud jde o tělnatá červená vína, jde o to, aby byla jejich teplota nižší, než je ta pokojová. Středně plná vína jako Chianti a Barbera můžete před pitím dát na půl hodiny do lednice. Plná červená, jako je Cabernet sauvignon a Barolo, opravdu není třeba chladit. Dále čtěte: Pokud jste vytáhli ze skříně své vlněné a kašmírové svetry, je nejvyšší čas dozvědět se, jak o ně správně pečovat.

Zdroj: Editorialist.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu