Dejte si pozor na tyto potraviny, které nesmí přijít do kontaktu s alobalem. Hrozí kontaminace hliníkem
Alobal je pomocníkem v domácnosti i kuchyni už od nepaměti. Používal se daleko před plastovými sáčky či potravinovou folií. Naše babičky si jej pamatují možná jako staniol, a to z toho důvodu, že se podobná folie vyráběla z cínu (latinsky Stannum).
Alobal, který je v dnešní době k dostání v obchodech, je z hliníku, jedná se tedy o tenkou hliníkovou folii. V kuchyni je využíván nejen pro zabalení potravin, ale také při pečení nebo grilování, kdy je folie v přímém kontaktu s jídlem. Stejně tak je velmi dobře známo, že při šetrné manipulaci lze alobal využívat opakovaně.
Kontaminace hliníkem z alobalu
V rámci mnoha studií, jež se zabývaly bezpečností používání alobalu, bylo prokázáno, že se z alobalu může uvolnit hliník a kontaminovat jídlo. Záleží však na mnohých faktorech, které určují míru kontaminace, jako například nakolik je konkrétní potravina schopna absorbovat hliník. Na obranu alobalu však ale nutno dodat, že hliník konzumujeme běžně v mnoha potravinách, a to zejména kvůli kontaminaci půdy. Navíc je nepatrné množství hliníku obsaženo také ve vodě , a dokonce i ve vzduchu.
Jaké potraviny do alobalu nepatři
I když se z alobalu nemůže do potraviny uvolnit vysoké množství hliníku, tak stejně jistě nikdo netouží po tom, zbytečně přijímat vyšší dávky hliníku, než je třeba. Z toho důvodu je potřeba znát, jaké potraviny jsou nejvíce náchylné ke kontaminaci hliníkem, abyste jejich kontakt s alobalem mohli omezit na minimum. O které potraviny se tedy jedná?
Vliv na uvolnění hliníku z alobalu má zejména teplota, kyselost potraviny a případná sůl či koření. Z toho důvodu není vhodné dávat do kontaktu s alobalem rajčata, protlak, citrony, ananas, jablka, rebarboru, zelí, ale také jiné potraviny s vyšší kyselostí. Dále se alobal nehodí ani pro nasolená masa, uzeniny nebo sýry.
Poté, mimo kyselé potraviny, není vůbec vhodné dávat do kontaktu s alobalem houby, špenát či ředkvičky, neboť tyto potraviny jsou známé tím, že hliník absorbují mnohem rychleji než jiné potraviny. Nakonec, jak již bylo řečeno, uvolňování a kontaminace hliníkem úzce souvisí také s teplotou. Čím vyšší teplota, tím více hliníku se uvolňuje do jídla. Proto je doporučováno pro pečení či grilování použít jiné materiály. Dále čtěte: Vyzrajte nad octomilkami s pomocí piva, vysavače nebo mazané pastičky.
Zdroj: National Library of Medicine, healthline.com.