Zajímavé tipy a vychytávky, které vám usnadní práci v kuchyni
Oddělení žloutku od bílku
Místo klasického přelévání obsahu vajíčka z jedné poloviny skořápky do druhé můžeme vyzkoušet oddělení žloutků pomocí PET lahve. Potřebný počet vajec vyklopíme do nádobky. Prázdnou PET lahev stiskneme a přiložíme otevřeným hrdlem ke žloutku. Uvolníme lahev a nasajeme žloutek, který následně můžeme opětovným stiskem lahve umístit do jiné nádoby. Jde to velmi rychle a prázdnou lahev máme obvykle po ruce.
Citronová šťáva
Citron je velmi zdravý a plný vitamínů. Pokud chceme zakapat salát nebo jiný pokrm, musíme citron rozříznout a mačkáme ho. Přitom mohou spadnout do jídla i jádra nebo se citronová šťáva rozstříkne po kuchyňské lince. Zkuste místo složitého manipulování s citronem a případného vymačkávání na lisu udělat do citronu malou dírku pomocí zaostřené špejle nebo párátka. Potom prostě citron zmáčkněte a šťáva bude kapat tam, kam chcete a bez semínek.
Pokud chcete citron zbavit šťávy celý, poválejte ho po rovné desce. Dlaní hodně tlačte. Pak umístěte citron nad sklenici a rozřízněte ho. Většina šťávy vyteče hned po rozříznutí. Zbytek bezpečně domačkáte.
Výrobník ledu
Je pravděpodobné, že v nadcházejícím teplém počasí budete chtít ochladit různé nápoje pomocí ledu. Jedna vanička, která je součástí lednice nestačí. Navíc je z tuhého plastu a kostky se z ní někdy obtížně dostávají. Pokud spotřebujete bonboniéru, zbyde vám plastový nosič čokoládových bonbónů. Ten můžete naplnit vodou a vložit do mrazáku. Led velmi jednoduše vymáčknete.
Bylinky po polévky
Výrobník ledu můžete použít i jako zajímavou možnost uchování čerstvých bylin pro použití při vaření. Do jednotlivých políček vaničky umístíme bylinky a zalijeme vodou případně olejem či rozehřátým máslem. Posléze dáme zmrznout a při vaření vždy jen vyklopíme příslušný počet dávek do pokrmu.
Ostření nožů
Nože je třeba brousit, aby vaše práce v kuchyni měla spád. Někdy ale není brousek po ruce. V takovém případě můžete použít místo brousku dno porcelánového hrníčku. Tam se nachází obvykle nenaglazovaný kroužek, pomocí kterého krásně přibrousíte nůž. Přejíždějte ostřím od zadní části ke špičce z jedné i druhé strany.