Nevíte, co s nadbytkem úrody ovoce? Potěšte své mlsné jazýčky
Nejčastěji zahrádkáři neví, co s přebytkem rybízu, ostružin, malin, jahod, borůvek, meruněk, švestek, hrušek nebo jablek. Tyto dary vaší zahrádky se dají zpracovat na vynikající marmelády, šťávy, kompoty nebo dokonce i domácí zmrzlinu.
Jablečná marmeláda z Rakouska
Určitě na internetu najdete tisíce receptů, jak si vyrobit různé marmelády. Tahle je ale ověřená a je naprosto vynikající. Recept pochází od našich rakouských sousedů. Na marmeládu potřebujete 1,5 kg jablek, 1 kg želírovacího cukru, 1 polévkovou lžíci skořice, 1 polévkovou lžíci javorového sirupu.
Jahodová ovocná tříšť
V horkém letním počasí vás stoprocentně osvěží lahodná jahodová tříšť. Do mixéru dejte pár kostek ledu, jahody, šťávu z půlky citronu a cukr podle chuti. Vše rozmixujte a tříšť je hotová. Pokud máte společnost a chcete si dopřát něco extra, přimíchejte do tříště bílý rum a vychutnejte si osvěžující alkoholický drink.
Jahodovo-borůvková zmrzlina
Děti v létě ocení domácí zmrzlinu. Rozmixujte vámi vybrané ovoce. My jsme vyzkoušeli jahodovo-borůvkovou kombinaci. Přidejte hnědý cukr a šťávu z limetky. Pak vše nalijte do silikonových formiček na zmrzlinu a dejte zmrznout do mrazáku. Za pár hodin budete mít hotovou skvělou ovocnou pochoutku. Pokud chcete dopřát i svému čtyřnohému mazlíčkovi, můžete mu vyrobit speciální psí zmrzlinu.
Vyrobte si sušenou pochoutku
Téměř všechno ovoce se dá sušit. Tuto zdravou pochoutku mohou vaše děti nosit jako svačinu do školy nebo si ji můžete dopřát místo brambůrek při sledování filmu. Všechno ovoce musí být pečlivě usušené, aby nezačalo plesnivět. Uskladníme ho pak v látkových nebo papírových pytlících, nebo v uzavíratelných skleněných či plastových nádobách.
Kompoty jako od babičky
Trochu pracnější je zavařování, ale díky němu si můžeme ovoce ze zahrádky užít po celý rok. Ovoce zavařujeme vždy s cukrem a vodou do formy kompotu. Nejoblíbenější jsou kompoty z třešní, švestek a hrušek. Pokud se rozhodnete ovoce zavařit bez cukru, ideální pro tuto variantu jsou strouhaná jablka. Ta poslouží v průběhu celého roku jako ideální základ pro jablečný štrůdl nebo koláč.
Ovocné plátky
V poslední době jsou v oblibě ovocné plátky. Potřebujete jenom tři ingredience - ovoce (meruňky, jablka, jahody, borůvky...), šťávu z citronu a nějaké sladidlo (med, cukr, stévii). Ovoce rozmixujete, přidáte vámi zvolené sladidlo a trochu citronové šťávy. Pečící plech vyložíme buď silikonovou podložkou nebo pečícím papírem a mikrotenovou fólií. Připravenou hmotu, která by neměla být příliš řídká, ale ani příliš tuhá, rozprostřete na plech o výšce cca 0,5 cm. Poté plech dáte do trouby na 70 - 80 stupňů Celsia a sušíte 4 - 6 hodin. Jakmile je mix usušený, nakrájíte ho nebo nastříháte na proužky a smotáte do malé ruličky.