Chystáte se na houby? Pár dobrých rad, které byste měli vědět

Tipy a inspirace 25. července 2018 | 09:29 — Kateřina Riegrová
Češi patří odjakživa mezi vášnivé houbaře. Sbíhají se vám při pomyšlení na smaženici nebo houbovou omáčku sliny? Rozhodli jste se, že vyrazíte s rodinou do lesa? Poradíme vám, jak správně sbírat a uskladnit houby a čeho se vyvarovat.
Další 2 fotografie v galerii
Češi jsou přeborníci ve sbírání hub / Shutterstock

Houbaři se odjakživa dělí na dvě skupiny. Jedni razí teorii, že houby by se správně měly odříznout a v zemi ponechat podhoubí. Druhá skupina houbařů tvrdí, že nejlépe je celou houbu vydloubnout a poté očistit. Mykologové tvrdí, že nejlépe uděláte, když houbu opatrně vytočíte a otvor po ní zakryjete třeba mechem. Tento způsob by měl uchovat dobré podhoubí pro další růst hub bez bakterií.

Nejlepší houby najdete ráno

Ideálním časem pro sběr hub je ráno. Teplota v lese v této době bude pro vás příjemná a houby se nestačí zapařit, což znamená, že se do nich ještě nestačí pustit červi a ostatní škůdci.

Vezměte si košík, nikoliv igelitku

Pokud se chystáte do lesa a v kapse máte igelitku, hodně rychle na ni zapomeňte. Na sběr hub je ideální klasický proutěný košík našich babiček. V igelitce by se vám mohly houby zapařit a rychle se v nich začít množit bakterie. Houby jsou také velmi křehké, takže při nesprávném uložení do igelitky byste si domů mohli přinést jenom hromadu rozdrcených plodnic.

Sbírejte houby, které bezpečně znáte

Nikdy nesbírejte houby, u kterých si nejste jisti, jestli jsou jedlé nebo ne. Sbírejte pouze ty, které můžete bezpečně identifikovat. Každým rokem lékaři řeší řadu případů otravy hub. Pokud sebou nemáte zkušeného houbaře, raději se vyhněte použití atlasu hub. Spousta hub se dokáže přizpůsobit prostředí a její barva nebo vzhled může být odlišná od toho, co jste viděli v atlasu hub.

Zkontrolujte kvalitu hub

Z lesa si domů přineste pouze perfektně zdravé houby. Přerostlé, mokré nebo dokonce nahnilé houby nesbírejte, rychle se v nich množí bakterie. Nesbírejte ani houby, které jsou červivé. Ty se rychle kazí a mohly by se od nich nakazit i zdravé houby.

Jak houby skladovat

Pokud jste přinesli domů z lesa plné košíky a nezvládnete vše spotřebovat okamžitě, můžete houby uchovat v chladničce. Nejprve je očistěte a rozkrojte napůl a poté uložte do chladu. Tam by zdravé houby měly vydržet až týden. Další oblíbená a bezpečná varianta je houby nakrájet na tenké plátky a usušit. Mezi velice oblíbené patří také zavařování v kyselém nálevu.

Nejezte houby na noc

Pamatujete si, že vám babička říkala, že by se houby neměly jíst na noc, protože jsou těžké? Houby samy o sobě těžké nejsou, ale často je připravujeme na tuku nebo s vejci. A tyto suroviny nejsou zrovna nejlehčí na trávení. Ideální pochoutkou jsou houby jako příloha k masu připravené na grilu. Při přípravě tohoto chutného oběda také záleží na tom, jestli máte vhodný gril.

Chovejte se k lesu šetrně

Návštěvníci lesa se během sbírání hub často chovají dost nešetrně k lesnímu ekosystému. Neodhazujte v lese odpadky, neplašte zvěř, zkuste být méně hluční než obvykle. Vyvarujte se rozkopávání, trhání nebo jiného ničení neznámých hub. Houby slouží také jako potrava pro lesní zvěř.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu